"Jag vill att det här fallet granskas"

Den treåriga flickan som hittades död i torsdags har tidigare varit placerad i familjehem. Socialtjänsten vill att myndigheternas agerande utreds.

Den treåriga flickan som hittades död förra veckan har tidigare varit placerad i familjehem. Socialdirektören Yvonne Thilander vill att myndigheternas agerande utreds.

Den treåriga flickan som hittades död förra veckan har tidigare varit placerad i familjehem. Socialdirektören Yvonne Thilander vill att myndigheternas agerande utreds.

Foto: Rickard W Larsson, Sandra Virro

Norrköpings kommun2020-02-03 20:00

Flickan, som föddes 2016, placerades i ett familjehem när hon var två månader gammal enligt lagen om vård av unga, LVU. Det bedömdes finnas risk för flickans hälsa eftersom situationen i hemmet var instabil.

Föräldrarna, som nu häktats misstänkta för grovt vållande till annans död, överklagade placeringen till Förvaltningsrätten som avslog deras begäran. De vände sig då till Kammarrätten och i september 2018 kom domen som gav föräldrarna rätt. Socialtjänsten i Norrköping motsatte sig föräldrarnas begäran, de ansåg att förhållandena i hemmet gått bakåt sedan Förvaltningsrättens dom fyra månader tidigare. Socialtjänsten överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen men fick inte prövningstillstånd.

– Jag vill att det här fallet granskas för att se om det är något vi hade kunnat göra annorlunda. Jag hoppas att det görs en Lex Bobby så att man kan utreda och förebygga skada och dödsfall. Det var flera myndigheter inblandade i det här beslutet och jag tycker att allas arbete ska ses över, säger Yvonne Thilander, socialdirektör.

Om ett barn återförs till föräldrarna, vilken insyn har de sociala myndigheterna då i hur barnet har det?

– Generellt är det så, att om vi saknar vårdnadshavarnas samtycke så kan vi inte vidta åtgärder. Det finns ett litet undantag och det är om det kommer in orosanmälningar, då har vi möjlighet att prata med barn utan föräldrarnas medgivande.

Hur var det i det här fallet, hade ni insyn?

– Jag kan tyvärr inte uttala mig i det enskilda fallet.

Socialtjänsten erbjuder olika former av stöd till familjer, det kan vara familjepedagoger som arbetar i hemmen, familjehemsgrupper och de är del i både spädbarnshälsan, barnhälsan och ungdomshälsan.

– Vill man ha stöd i familjen så finns det gott om hjälp att ta del av.

Just nu har kommunen omkring 300 barn i familjehem. Hur lång tid barn är placerade varierar från väldigt kort tid till hela uppväxten.

– Om vi placerar små barn ska vi efter tre år ta ställning till om man ska flytta vårdnaden permanent till familjehemsföräldrarna, det är för att skydda barns anknytning. Om de biologiska föräldrarna ordnar upp sin situation så kan det innebära svårigheter att få tillbaka sitt barn – om det gått lång tid.

Hur reagerade du och handläggarna som arbetade med familjen på dödsfallet?

– Det är klart att det är jobbigt. Handläggarna får stöd och hjälp om de behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!