Han blev årets Östgötakock

Livsnjutare torde ha varit i himmelriket när mässan "Makalöst Gott" gick av stapeln på Louis De Geer Konsert och Kongress i helgen. Dessutom utsågs Jonas Alvin, kock på Stångs magasin, till årets Östgötakock.

Tredje året. Mässan Makalöst Gott anordnades för tredje året.

Tredje året. Mässan Makalöst Gott anordnades för tredje året.

Foto: Hanna Andersson

Östergötland2017-04-01 18:17

Under namnet "Makalöst Gott" samlades för tredje året i rad ett gäng producenter inom området mat och vin på Louis De Geer Konsert och Kongress. En del av mässan är traditionsenligt vikt åt Smaka på Östgötamat som har fokus på lokal och regional mat. Det är även temat för tävlingen Årets Östgötakock, ett samarrangemang mellan Östgötamat och Svenska Kockars förening, som avhandlades på lördagen.

– Östgötakocktävlingen hålls för tolfte året i rad, och skapades för att skapa ett intresse för lokalproducerad mat. Det var inte lika självklart då för tolv år sedan som det är idag, säger Louise Alenbrand Ridderström, verksamhetsledare på föreningen Östgötamat.

Under två timmars intensivt tävlande drabbade fyra östgötakockar samman bland ångkokare och skärbräden, i kampen om den åtråvärda titeln årets Östgötakock. Årets tävlingsinstruktion var att skapa en laktovegetarisk förrätt med ägg, samt inkludera ingredienserna Pluma, en styckningsdetalj på gris, samt morot.

– Det roliga är att det har blivit en åtråvärd merit bland kockarna att ta hem den här titeln, säger Louise Alenbrand, Ridderström.

I domarteamet fanns bland andra Edin Dzemat, vinnare av tävlingen Kockarnas kamp 2016.

– Fokusera på god mat, följa körchemat, inte börja laborera under tävlingen och ha kul! var kockkändisen Dzemats tips till de tävlande i Östgötakocktävlingen.

Förra årets vinnare var Wilhelm Malmqvist från Himmelsby Gårdshotell i Mantorp. I år kammade Jonas Alvin på Stångs Magasin i Linköping hem titeln, i stark konkurrens med Niklas Hellsing, Wreta Gestgiveri, Marcus Andersson, Matkultur och Robert Wass, Storgården Konferens Gastronomi Relax, Rimforsa.

Förutom flanerandet och möjligheten att shoppa upp sig på korvar, ost, choklad och annat, kunde mässbesökaren även gå runt och provsmaka viner. Mässdeltagaren Peter Anderssons produkt består dock av något som han säger sig vara ensam med i hela landet.

– Vi är ensamma i Sverige med lufttorkat svensk charkuteri. Det finns inte mycket konkurrens i det segmentet, säger han.

Under företagsnamnet Sankt Anna Rökeri övergav han för tio år sedan fisk och skaldjur, för att i stället satsa på charkuterier.

– Lite handlar det om en miljöaspekt, och att det är mycket arbete med att ha delad produktion med kött och fisk. Men mycket handlar om mitt intresse också, att det går att göra så mycket mer inom charkuteri, säger Peter Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!