Flygrutt till Köpenhamn räddas

Det svenska flygbolaget Skyways tar över flyglinjen mellan Norrköping och Köpenhamn redan på måndag.

6 maj 2012 14:58

- Det här kom ju väldigt hastigt inpå och vi går in med väldigt kort varsel, säger Peter Browall, kommersiell chef på Skyways.

Det var på torsdagen som Cimber Sterling aviserade sin konkurs, vilket ledde till att alla flygningar från Norrköping flygplats till Köpenhamn ställdes in.
 
Beskedet kom som en överraskning både för Norrköpings flygplats och för flygbolaget Skyways, men det dröjde inte länge innan Skyways kontaktade flygplatsen och meddelade att de ville ta över flyglinjen.
 
- Det var ingen av oss som visste förrän igår morse men sedan dess har vi haft kontakt, säger Mari Torstensson, vd och flygplatschef på Norrköping Flygplats.
 
Hon är nöjd med att tomrummet efter Cimber Sterling har kunnat fyllas så snabbt.
 
- Ja, för alla vet att om man får ett uppehåll på linjen så är det mycket svårare att få tillbaka passagerarna, säger hon.
 
Redan på måndag, den 7 maj, börjar Skyways att flyga passagerare mellan Norrköping och Köpenhamn, två gånger varje dag på vardagar.
 
- Det här kom ju väldigt hastigt inpå och vi går in med väldigt kort varsel, säger Peter Browall, kommersiell chef på Skyways. Vi har tagit hänsyn till att det faktiskt finns väldigt många passagerare som från en dag till en annan fick en väldigt komplicerad situation.
 
Även Peter Browall pekar på vikten av att fort komma igång med flyglinjen.
 
- Man måste vara ute i god tid för marknaden får inte hinna kallna, för då blir det andra resmönster och folk kan välja andra färdsätt, säger han.
 
Flygbolaget säger att de innan beslutet togs kollade upp så att satsningen är lönsam och långsiktig.
 
- Det här har gått betydligt snabbare än vad det normalt gör när man börjar titta på en ny destination, säger Peter Browall.
 
- I det här fallet tror vi att det är viktigare att agera snabbt och få upp en produkt även om den kanske inte är hundraprocentig. Det kommer ju i alla fall att gå ett flyg på måndag vilket jag tror kommer att glädja väldigt många.
 
Planet som ska ta Norrköpingsborna till Köpenhamn är en Fokker 50 som har plats för 50 passagerare.
 
Eftersom Skyways samarbetar med SAS ska det även inom kort bli möjligt att resa vidare ut i världen från Köpenhamn.
 
- Det känns positivt för oss att Skyways är med i samma konstellation som SAS för nästan alla våra passagerare som åker till Köpenhamn ska vidare ut, säger Mari Torstensson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!