Inför miljonpublik delar Joakim och Jonna Lundell med sig av sitt liv på en av Sveriges största Youtubekanaler. Nu tar paret tillsammans med kollegan Danjal Kanani och elektrikern Roger Pentonen sig an nästa projekt: en foodtruck vid namn Rökarn.
Det var under renoveringen av Lundells nyinköpta villa som idén föddes. Roger Pentonen arbetar som elektriker, men det var hans lite udda hobby som satte tankeknölarna i rullning. Han älskar att röka kött. En kväll tog han med sig det hemmarökta köttet och bjöd alla i huset. Det blev omedelbar succé och tabberas.
– Det är det godaste kött jag har ätit, säger Jocke och får medhåll från Danjal.
– Jag trängde mig i kön framför de andra för att ta om, säger han och skrattar.
Samma kväll skickade Danjal ett sms till Roger och föreslog att de skulle starta ett företag. Han hade arbetat med foodtrucks tidigare och var bekant med proceduren. Två månader senare var alla tillstånd klara och den 8 augusti är det dags för Rökarn att för första gången rulla ner mot Ljura och Våffelstugan där man ska servera mat under ett år. På menyn finns rökt fläsk och nötkött, grillad kyckling samt vegetariska alternativ.
– Vi har andra bolag som vi vill ska omsätta mycket pengar, men det här är inte ett av de. Jag ser det här som ett hjärteprojekt byggt på passion där alla involverade kan få göra det de är bäst på, säger Jocke.
– Vår önskan är att de som kommer och testar maten ska känna det vi kände när vi åt köttet för första gången, säger Danjal.
Varje omgång kött röks i 10 till 12 timmar och allt görs hemma på Rogers tomt i Norrköping. Han kan röka 30 kilo kött i stöpen och räknar med att behöva minst två rökar igång för att hinna. I början fick han och frun Anna-Karin Pentonen hjälpas åt att sätta upp skyltar för att informera omgivning så att inte brandkåren skulle komma.
– Jag fick luta mig över staketet och ropa "ring ingen brandman, det är bara jag som röker kött", säger Roger.
Nu har grannarna vant sig och ingen har klagat på vare sig röken eller doften. Planen är att fortsätta röka hemma så länge det går.
Självklart kommer Rökarn bakas in i Jocke och Jonnas vardag på internet. Både Jocke, Danjal och Roger planerar att vara på plats och hjälpa till i det dagliga arbetet och trucken kommer dyka upp i både vloggar och TV-serier. I och med Jocke och Jonnas stora publik är man måna att coronasäkra premiären.
– Vi är beredda på att det kommer mycket folk och har köpt skyltar och koner för att hjälpa folk hålla avstånd. Vi kommer hålla marknadsföringen på en lagom nivå och be folk ta hänsyn till varandra, säger Danjal.
Förberedelserna inför öppning är i full gång. En person är nyanställd och på sikt kommer man anställa ytterligare personal för det dagliga arbetet i köket. Danjal säger att man har en bra dialog med Våffelstugan som bland annat kommer hjälpa till med el och vatten.
– När vi letade plats åkte vi förbi Våffelstugan, det var bra tryck och det är enkelt att ta sig hit. Tanken är att vi ska hjälpas åt lite.
Jocke ser Rökarn som en möjlighet att erbjuda Norrköpingsborna något annorlunda.
– Norrköping är min hemmaplan så det kändes naturligt att göra något här. Det finns mycket pizza och sånt redan, men det här är något helt nytt. Färskt rökt kött!