Ända sedan 1947 har det odlats gurkor vid gården Brink i Kimstad. Den vita och hemligt kryddade varianten är den givna kulturbäraren hos Brinks gurkor.
– Det är bara vi och Kinda som producerar den, säger Pernilla Gustavsson på Brinks kontor. Ensamma i hela Sverige. Det är kul att den har blivit unik för Östergötland. Traditionen betyder mycket och även om den smakar lite annorlunda än vanlig saltgurka är också utseendet mycket viktigt. Man äter ju med ögat och den vita saltgurkan ser helt enkelt lite godare ut.
– Märkligt nog är det mest vi östgötar som gillar den. Den är inte alls lika populär i till exempel Stockholm.
Matmässan Världens smak pågår fredag och lördag i Louis De Geer och presenterar, bland annat, ett 40-tal utställare. Både lokala och de som kommer från lite längre håll. "Smakupplevelser från hela världen", som det heter i programförklaringen.
Men för smakupplevelsen från Kimstad börjar säsongen närma sig slutet. Några veckors skörd och försäljning återstår av den vita gurkan innan det är över för i år. Man hinner med mässan men inte så mycket mera.
– Sedan börjar vi om med att sätta nya frön i januari, säger Pernilla Gustavsson. Lagom till påsk sker den första skörden.
Brinks gurkor odlar med egna frön som inte går att få tag i någon annanstans. Något som säkerställer den unika touchen även på sikt. Dessutom är receptet på kryddinläggningen hemligt. Det härstammar i sin tur från grundarna Kurt och Lennart Larssons mamma.
– Nej, säger Pernilla Gustavsson, receptet lämnar vi aldrig ut. Ingredienserna står i och för sig på förpackningen. Men det är mängden som är den avgörande hemligheten. Och så använder vi riktig krondill som vi odlar själva.
Gurkan har, menar Pernilla Gustavsson, en självklar plats när svenskarnas intresse för mat, dryck och smaker ökar. Som smörgåspålägg är saltgurkan välprövad, men hon har även andra tips.
– Perfekt som tilltugg till öl eller whisky. Det är också populärt. Mat handlar till stor del om umgänge och att träffas. Det stigande intresset för närodlat passar oss bra också. Folk vet var vi finns och att vi gör allt själva. Det är snabba ryck. Vi plockar gurkan på förmiddagen, lägger i den på eftermiddagen och säljer den dagen därpå. Sedan håller den sig i tre veckor.
Brinks producerar också färsksaltad och vintersaltad gurka liksom ättiksgurka.