"Vi har inte varit så flexibla som är önskvärt"

"Utan att känna till ärendet i detalj skulle jag säga att det är en olycklig kombination av en ibland lägre tillgång på sjuktransport än vad som efterfrågas och att vi inte har varit så flexibla som är önskvärt".

Andreas Rönnersten, verksamhetschef på akutmottagningen, kan inte uttala sig i det enskilda fallet.

Andreas Rönnersten, verksamhetschef på akutmottagningen, kan inte uttala sig i det enskilda fallet.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2021-05-04 14:00
undefined
Andreas Rönnersten, verksamhetschef på akutmottagningen, kan inte uttala sig i det enskilda fallet.

Det säger Andreas Rönnersten, verksamhetschef för akutkliniken i Norrköping med anledning av det som hände Marie Hägg Wibergs son.

Känner du igen dilemmat som familjen beskriver?

– Nej, inte denna variant, men diskussioner om huruvida en person är berättigad till sjuktransport eller inte är ganska vanliga.

Det är Östgötatrafiken som sköter transporterna av personer med konstaterad, eller misstänkt, covid-19. De har två fordon för dessa resor, men till skillnad från en "vanlig" sjukresa som kan bokas dygnet runt är dessa aldrig i trafik efter klockan 20. Utanför dessa tider är det ”liggande sjuktransporter” som gäller, men dessa kan enbart bokas av sjukvårdspersonal och är till för patienter som inte kan resa sittandes.

Andreas Rönnersten förklarar att grundinställningen är att patienter ska kunna ta sig till och från sjukhuset på egen hand och att det för dem som av medicinska skäl inte kan det finns tydliga regler för när en sjuktransport är berättigad. 

– Det är ofta svåra gränsdragningar. Ibland kan vi tycka att någon borde ha rätt till sjuktransport, som ändå inte har det enligt regelverket, men vi har det att förhålla oss till. 

Han kan inte uttala sig i det enskilda fallet, men håller med om det blir extra problematiska avvägningar i pandemitider, då smittade patienter som skrivs ut inte på vanligt vis kan ringa en taxi eller få skjuts av anhöriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!