Vett och etikett när du står på mässan

Hösttid är mässtid. Hur når man bäst resultat på en företagsmässa? Hur beter man sig och hur beter man sig definitivt inte? Lasse Fredriksson lotsar dig rätt.

”Jag är så icke-pk man kan bli. Vit, medelålders, heterosexuell gubbe”, konstaterar egna företagaren Lasse Fredriksson.

”Jag är så icke-pk man kan bli. Vit, medelålders, heterosexuell gubbe”, konstaterar egna företagaren Lasse Fredriksson.

Foto: Åke Karlsson

Norrköping2015-09-21 08:20

Vad är syftet med din medverkan på mässan? Ska du kränga så många varor som möjligt, bygga varumärke eller samla kontaktuppgifter? Om du inte vet det, har du inte på mässan att göra. Om du är klar över svaret, ha gärna något som bjuder in besökaren. Exempelvis en enkät eller en tävling med anknytning till din produkt.

Utgå från hur du själv vill bli bemött. Kom ihåg att mässbesökare sällan tycker att monterrepresantanter är för påstridiga eller borde hålla igen.

Ett ögonkast och ett hej som visar att du har sett besökaren är ett grundkrav. Du kan behöva utmana dig själv en smula och gå utanför din bekvämlighetszon, men för den skull inte gå till överdrift. Att slänga sig om halsen på människor hör dit.

På en mässa kan man gå ett steg längre än i en butik. Fråga gärna besökaren om de sett något intressant på mässan. Fråga vad de gör där och vad de är ute efter. På så sätt kan du bli behjälplig till andra utställare.

Var dig själv!

Utgå från din egen personlighetsform, ha fingertoppskänsla och lär dig upptäcka när kollegan blir en bättre samtalspartner än du själv.

Lägg bort mobilen och göm dig inte bakom ett ståbord, det skapar distans. Det kan kännas obekvämt att stå helt ”avklädd”, men det ser bra mycket mer inbjudande ut. Tänk på ditt kroppsspråk.

Mässor innebär inte bara affärer utan också trevliga samtal med kolleger, bekanta och kanske familjemedlemmar. Avsluta dock dessa samtal i rätt tid så de inte tar bort en massa tid.

Här gäller regeln att hellre välja bort än välja till. Less is more i en monter. Rollups är ett fördärv. Oftast sitter loggan längst ned och syns därför inte. Loggor ska sitta högt.

Strunta i godiset (såvida du inte säljer just godis). Det är också ett sätt att gömma sig.

Slösa heller inte pengar på karameller med logga på. Den som har blodsockerfall tar vad som helst och struntar i vad det står på papperet. Satsa istället på små fina chokladaskar eller dylikt som ges till dem som till exempel fyller i er enkät.

Klädsel. Bara mässingen på mässan är en dålig idé. Var hel, ren och uppträd i de kläder ditt företag har till vardags.

Arrangera gärna en aktivitet i montern som anknyter till företagets affärsidé.

Mäklarföretag: Varför inte ett litet demonstrationshörn där man visar hur styling av ett försäljningsobjekt kan gå till.

Städfirma: Pynta montern med hinkar och moppar. Ha en tävling om bäst putsade fönsterruta. Vinsten kan vara en fönsterskrapa med företagets logga på.

Begravningsbyrå: Provligg en kista. Varför inte? Jag hade definitivt nappat, men kanske är det här bara för den verkligt modige . . .

Vad gör jag här? Hur vill jag bli bemött? Var nyfiken! Göm dig inte! Våga avsluta! Själva montern Tips!

Lasse Fredriksson

Familj: Fru och tre stora barn.

Ålder: 52 år.

Bor: Svärtinge.

Jobb: Konsult inom motivation och inspiration. Driver sedan 2006 egna företaget Trigga.

Intressen: Golf, resor, byggprojekt på huset och att baka matbröd.

Om mig: Jag älskar att utmana mig själv och andra. Jag tar gärna upp liftare och sätter mig ofta bredvid en okänd människa på bussen, även när det finns massor av andra platser lediga. Jag gillar att öppna stängda dörrar och det har lett mig till många intressanta möten och platser. Och så älskar jag att stå på scen, surprise, surprise!

Mer: Jag är så politiskt inkorrekt man kan vara. Vit, medelålders, heterosexuell gubbe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om