Växte upp på värdshuset – nu blir bröderna delägare

Familjen har varit verksam på värdshuset sen 60-talet. Mamma Marie Jansson har jobbat där och drivit verksamheten, till och från i 35 års tid. Nu är det dags för hennes söner att bli en del av sitt "barndomshem".

Bröderna Victor Jansson, till vänster, och Andreas Junell tillsammans med mamma Marie Jansson.

Bröderna Victor Jansson, till vänster, och Andreas Junell tillsammans med mamma Marie Jansson.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-01-23 10:00

Löfstad slotts historia går tillbaka till 1600-talets första hälft och även om värdshuset "bara" funnits sedan mitten av 1960-talet så har även det en anrik historia.

En familj har varit med från början. Redan när värdshuset slog upp portarna så var Marie Janssons mamma en av de anställda. Själv har hon varit där i 35 år, både som anställd och delägare. Nu har även sönerna Andreas Junell och Victor Jansson gått in i ägarskapet. I lokaler som de mer eller mindre är uppväxta i.

– Det här var ju deras lekstuga när de var små och vi har alltid haft viljan att driva något ihop, berättar Marie.

– Det här har varit min barndomsdröm. Jag har jobbat på en hel del ställen, men i bakhuvudet så har jag alltid vetat om att det är här jag ska vara, säger Andreas.

undefined
Bröderna Andreas Junell, till vänster, och Victor Jansson tillsammans med mamma Marie Jansson.

Med tanke på placeringen av värdshuset, i slottets ena flygel, så vill familjen behålla det väldigt traditionellt.

– Vi ska inte sväva iväg och satsa på mexikansk mat eller asian fusion. Snarare vrida tillbaka klockan och för att beskriva det så är idén att Tore Wretman skulle vara stolt över det vi gör, säger Andreas.

Den lokala förankringen är viktig för värdshuset och de arbetar redan med att hitta producenter i närheten. Gurkor från Brinks gård och öl från Fenix bryggerier är några exempel.

– Lokalt och närodlat kommer verkligen att vara en röd tråd i hur vi kommer att driva verksamheten, säger Andreas.

undefined
Victor Jansson, till höger, är den som har ansvaret för köket, medan brodern Andreas Junell är utbildad sommelier.

De önskar även att de lokala kunderna ska hitta dit i större utsträckning. Gästerna kommer till stor del från besökare av slottet, men familjen vill att även andra besökare hittar till deras luncher, julbord, bröllop, företagsevent och vinprovningar.

– När vi kommer på tal är det ofta i sammanhang av julbord. Det är som att människor glömt bort att vi finns och även de i den direkta närheten vet inte om att vi har öppet. En vanlig dag så är majoriteten av gästerna stockholmare från motorvägen.

undefined
Löfstad slott är ett välkänt utflyktsmål för många.

Har ni anrika rätter som passar i den historiska kontexten?

– Ja, absolut. Det är vissa saker som vi inte kan ta bort från menyn hur gärna vi än skulle vilja. Vi har visserligen skruvat på dem den senaste tiden, men de är kvar. De har säkert funnits sedan 80-talet. Skaldjurstoasten "Toast Piper" och även vår färsbiff "Biff von Fersen", säger Andreas med ett brett leende.

Den 20 januari öppnade värdshuset sina dörrar igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!