Mellan den 4 och 9 november anordnade International Bartenders Association (IBA) för 69:e gången den årliga tävlingen Wold Cocktail Championship. Deltagare från 64 länder var samlade i Varadero på Kuba för att delta i världens äldsta tävling för bartenders.
Sveriges representerades av Årets bartender-vinnaren Andy Watson Calderon, 33, från Norrköping.
– Det var först när jag kom till tävlingen som jag förstod hur stort det var. Förutom de tävlande var det över 900 personer på plats och tittade. Det kändes som att jag var med på OS med all media, branschmänniskor från hela världen och till och med personer från den kubanska regeringen som gästade eventet. Direkt kände jag en enorm press.
I den första av tre deltävlingar kapades 64 tävlande ner till 15 med genomgående bedömning av en drink som de blandat på scenen.
Trots vissa bakslag tog sig Andrew vidare till andra steget av tävlingen som bestod av teoriprov, smak och dofttest, samt av en snabbhetstävling, där de 15 tävlande skulle blanda fem drinkar så fort som möjligt. Andrew lyckades att kamma hem segern i den sista deltävlingen och kan nu kalla sig världens snabbaste bartender.
– Det var första gången jag deltog i en så här stor final och jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Kvällen innan kände jag mig inte alls redo, vi hade knappt tränat något och mina medtävlande var verkligen superproffs som visste exakt vad som krävdes. På något sätt klarade jag första rundan och blev dessutom den snabbaste i en av deltävlingarna.
Segern i snabbhet och de sammanlagda poängen tog Andrew vidare som en av fyra i den stora superfinalen. På fem timmar skulle han och de andra tre finalisterna komma på en helt ny drink på temat ”mitt Kuba” och med Havanna Club som huvudingrediens.
Andy skapade drinken ”When north meets south” genom att först infusera (smaksätta) rom med bananblad som han hade plockat från träden bredvid hotellets poolområde. Han kokade sedan ett sockerlag på tallbarr från Sverige och till sist tillsatte han ett saltlag med tonkabönor.
– Det jag visste sedan innan var att om jag nådde till sista finalen så skulle jag behöva göra en egen cocktail. Min plan var då genast att ta med mig något från Sverige. Jag har arbetat med tallbarr tidigare och den har verkligen en nordisk och genuin smak. Jag hade ingen aning om jag skulle få användning för den när jag flög från Sverige, men det blev en perfekt kombination med bananbladen och de andra ingredienserna.
När de sammanlagda poängen var räknade stod det klart att Andy Watson Calderon, som jobbar på Restaurang Lagerqvist i Norrköping, stod som ensam vinnare av tävlingen och kan nu titulera sig som världens bästa bartender.
– Efteråt ville många prata med mig så det tog nästan tre timmar för mig att ta mig ut från arenan. Sedan grabbade jag tag i en flaska rom och gick ensam ner till stranden. Jag satte mig där, fortfarande i kostym och med trofén bredvid mig, tog några rejäla klunkar och började gråta. All vikt på mina axlar hade lyfts bort och fick bekräftelse på att jag är bra på det jag gör.
Vad kommer det här priset betyda för dig och cocktailkulturen i Norrköping?
– Personligen kommer jag bli ambassadör för IBA i ett år. Jag älskar Norrköping och här finns en otrolig potential. Genom det här priset hoppas jag att hela staden får bekräftelse på hur duktiga vi är. Jag är väldigt stolt över det.