Valparna fick avlivas – nu ställs männen inför rätta

Åtta smutsiga hundvalpar hittades inträngda i små burar på bussen från Bosnien och fick avlivas. På torsdagen ställs två män inför rätta misstänkta för grov smuggling och riskerar fängelse. Båda ingår i det lokala nätverk som NT och Corren tidigare har granskat.

De åtta bichon frisé-valparna fick avlivas, då de var i dåligt skick efter bussresan från Bosnien och saknade rabiesvaccination.

De åtta bichon frisé-valparna fick avlivas, då de var i dåligt skick efter bussresan från Bosnien och saknade rabiesvaccination.

Foto: Tullen

Norrköping2023-11-23 05:00

Som vi tidigare har berättat i flera artiklar har det Norrköpingsbaserade nätverket lurat köpare runt om i landet. Många av kunderna har betalat dyrt för svenskfödda, friska och renrasiga djur. Men i stället har valparna ofta varit sjuka, av fel ras eller insmugglade från länder i Östeuropa.

Nätverket har anmälts för bland annat bedrägeri och djurplågeri och utretts av flera myndigheter. På torsdagen inleds den första rättegången mot dem. Det handlar om två män från Norrköping, 27 och 57 år gamla, som greps i Malmö för snart tre år sedan och misstänks för grov smuggling.

undefined
Norrköpingsborna stoppades i tullen vid Lernacken, på den svenska sidan av Öresundsbron, och har nu åtalats för grov smuggling.

Männen kom i en långfärdsbuss från Bosnien, som kontrollerades av tullen på den svenska sidan av Öresundsbron. Längst bak i fordonet hittades åtta hundvalpar i små burar. Alla var av rasen bichon frisé – som Norrköpingsnätverket har specialiserat sig på.

Tullarna reagerade på två saker. Dels att valparna hade bulgariska hundpass, som sannolikt var falska då Norrköpingsborna påstod att man hade köpt dem i Bosnien. Och dels att hundarna såg ut att vara för unga för att vara färdigvaccinerade och därmed få transporteras mellan olika länder.

En provtagning visade mycket riktigt att valparna inte var rabiesvaccinerade och på grund av smittorisken fattade Jordbruksverket beslut om att de skulle avlivas. Även den veterinär som tillkallades bedömdes att hundarna var "långt under angiven ålder", vilket stärkte teorin om att passen var förfalskade.

undefined
De åtta bichon frisé-valparna fick avlivas, då de var i dåligt skick efter bussresan från Bosnien och saknade rabiesvaccination.

Båda männen har i förhör nekat till brott. De menar att passen, så vitt de har vetat, har varit korrekta och att hundarna varit nog gamla för att tas till Sverige.

Männen säger, enligt polisens utredning, att hundarna inte satt särskilt trångt under resan, att de fick mat och vatten och kunde rastas vid de regelbundna stoppen. Men veterinären har en annan bild och bedömer att valparna var i dåligt skick. "Bukiga och gödsel- och urintillsmutsade, klumpar av avföring i pälsen. En valp har sitt vänster framben fångat i halsbandet. Missfärgad päls i ögonregionen från tårflöde", skriver veterinären efter undersökningen.

undefined
Genom att undersöka valparnas tänder kunde veterinären fastslå att de var för unga för att lagligt få transporteras mellan olika länder.

Tullen misstänkte också att Norrköpingsborna tänkte sälja hundarna vidare i Sverige. Men männen nekar och säger att djuren tvärtom skulle behållas eller ges bort som presenter. Att det alls blev ett hundköp berodde, enligt 57-åringen, på att han av en slump träffade på en kvinna i Bosnien som ville bli av med valparna.

– Folk där nere kastar hundar i vatten och jag var rädd att hundarna skulle fara illa, säger han.

57-åringen påstår att de fick hundarna gratis, medan 27-åringen säger att de betalade 4 000 kronor per valp.

undefined
Valparna var smutsiga av urin och avföring när tullen släppte ut dem ur burarna. En hade också fastnat med ett framben i sitt eget halsband.

Tullen misstänkte också att den här resan inte var den första som männen hade gjort. I en chatt, som hittats i 27-åringens mobiltelefon, skriver han till exempel att han är i Bosnien ”igen” och att det handlar om hundar ”igen”.

Och via Blocket har man kunnat koppla en rad annonser till männen, bland annat under försäljarnamnet "Linda", som nätverket har använt flitigt.

57-åringen har tagit emot stora belopp via Swish och flertalet avsändare uppger för tullen att det är betalningar för just bichon frisé-valpar.

Fem hundköpare har förhörts och alla berättar samstämmiga historier. Via annonser fick de komma till 57-åringens bostadsadress i Norrköping, där de köpte valparna av en medelålders kvinna. I flera av fallen stod 27-åringen som säljare, men betalningarna gick till 57-åringen.

Båda männen nekar till att ha gjort tidigare smugglingsresor eller sålt hundar i Sverige. 57-åringen säger att han inte vet någonting om annonserna, pengarna eller varför kunder säger att de hämtat hundar hemma hos honom.

27-åringen vill överhuvudtaget inte svara på frågor om de valpannonser som har lagts upp med hans telefonnummer och betalats av honom.

undefined
En 37-årig Norrköpingsbo dömdes nyligen till sex månaders fängelse, efter att ha stoppats i tullen i Helsingborg med sju valpar från Polen.

På torsdagen ställs männen alltså inför rätta i Norrköpings tingsrätt och om de fälls för grov smuggling kan straffet bli fängelse i upp till sex år.

Nyligen dömdes också en annan Norrköpingsbo i ett liknande fall. Det var en 37-årig man som förra året blev stoppad i tullen i Helsingborg och då hade sju valpar från Polen med sig. Även de hundarna var för unga och därmed inte rabiesvaccinerade, men saknade dessutom hundpass.

37-åringen nekade till brott och uppgav att han trodde att importen var laglig, men dömdes trots det till sex månaders fängelse för grov smuggling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!