Efter en kort tid på en konsultfirma 2016 blev civilingenjören Christian Slettebo handplockad till Saab Gripen i Linköping.
– Flera av mina kurskamrater jobbade på Saab och jag och min sambo var trötta på bostadssituationen i Stockholm så det var kul att flytta till Linköping, säger Christian.
– Saab Gripen-projektet är i ett väldigt spännande skede och jag är glad över att få vara med. Vi är ett ungt gäng och det känns som om vi har en stark utvecklingsvilja.
Christian är provingenjör för planets styrsystem vilket innebär att han både testar och utvecklar de Gripen-plan som ska levereras till flygvapnet i Sverige och Brasilien.
– Vi kontrollerar att planet håller det vi lovar. Styrsystemet är mycket avancerat och vi jobbar nära de piloter som flyger det i simulatorer och över Linköping.
Analysarbete och rapportskrivning, på arbetsspråket engelska, tar sin beskärda tid men Christian skulle släppa allt han har för händer om frågan dök upp.
– Det är klart jag längtar upp i luften, säger Christian och skrattar.
– Det skulle vara häftigt att någon gång ta en tur med planet jag jobbar med till vardags. Vi är i global jämförelse en liten flygplanstillverkare men vi skapar högkvalitativa produkter. Styrsystemet är en av kronjuvelerna i planet och jag tycker att mina utvecklingsmöjligheter på Saab är goda.
Christian Slettebo växte upp i Lindö i Norrköping och var redan som barn allmänt teknikintresserad. Han önskade sig lego när han fyllde år och konstruktionerna blev alltmer avancerade.
– Det roade mig mycket att följa legobeskrivningar och bygga sånt som hade inbyggd mekanik. Mina andra stora intressen var flyg, rymd och motorsport, säger Christian.
Christian gick en treårig teknisk gymnasieutbildning men tyckte egentligen aldrig att det var kul.
– Jag har alltid haft lätt för tekniska ämnen men gymnasiet var rätt ointressant, konstaterar Christian.
– Under den tiden tävlingssimmade jag så det var där jag skaffade mig utmaningar istället.
Direkt efter gymnasiet sökte Christian till teknisk fysik på Kungliga tekniska högskolan (KTH), men kom på reservplats som inte räckte till. Då valde han samma ämne på Linköpings universitet och efter ett år lyckades han få plats på civilingenjörsprogrammet inom farkostteknik på KTH i Stockholm. Ett program han fem år senare lämnade som kursetta.
– Jag gick verkligen in för studierna och mitt mål var att komma ut i yrkeslivet och få jobba med något som verkligen ligger i teknisk framkant. Gärna flygplan, rymdfarkoster eller tävlingsbilar, säger Christian.
Sista året på KTH fick Christian och ytterligare två studenter från Sverige den unika chansen att åka till NASA för att göra sina ex-jobb.
– Att komma till NASA:s forskningscenter Ames i Kalifornien var för mig som att gå på helig mark, säger Christian och spricker upp i ett lyckligt leende.
– Mitt examensjobb handlade om att utveckla en miniubåt som man kan stoppa in rymdhårdvara i och testköra i sjöar och hav här på jorden.
Fotnot: NASA är USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart.