Utvisas – trots att han ska bli pappa

Arta Strandsson har jobb, hans sambo väntar barn och han har konverterat till kristendomen. Nu ska han utvisas till Iran, där han tidigare torterats av polisen efter en födelsedagsfest.

Födseln är planerad till oktober, och Malin är rädd att hon kommer föda för tidigt på grund av stressen hon upplever.

Födseln är planerad till oktober, och Malin är rädd att hon kommer föda för tidigt på grund av stressen hon upplever.

Foto: Monica Hansson

Norrköping2017-07-19 07:30

Arta Strandsson har bott i Sverige i tre år, och kom hit efter att ha fått ett jobb i Linköping. Ett halvår senare las företaget ner och Arta Strandsson blev arbetslös.

– Jag hade redan bytt bort mitt muslimska efternamn och konverterat till kristendomen då, och valde att ansöka om asyl hos Migrationsverket, berättar Arta när vi träffar honom i hemmet på Vikbolandet.

Han fick snabbt ett nytt jobb som personlig assistent och blev också tillfrågad om att arbeta som tolk på asylboendet i Åtvidaberg. Där träffade han sin nuvarande sambo, Malin. De bor sedan ett halvår tillbaka på Vikbolandet och i mars stod det klart att hon var gravid.

– Men jag vågar inte vara glad. Plötsligt så kan ett dåligt besked komma, tänk om jag måste återvända till Iran? Det kan ta två år innan jag får komma tillbaka, jag missar mitt barns två första år i livet, säger Arta Strandsson.

De har överklagat ärendet så långt det går, och har precis lämnat in en ansökan om verkställighetshinder.

– Han är känd av polisen i Iran sen tidigare, har bytt bort sitt muslimska efternamn och bytt religion. Han riskerar att få dödsstraff om han åker tillbaka till Iran, säger Malin.

Det finns inget specifikt straff för konvertering i Iran. Lagen har lämnats öppen att tolkas av domaren vilket leder till oförutsägbara och potentiellt livshotande straff. Kyrkor har tryck på sig från regeringen att stoppa sina gudstjänster i Farsi, de övervakas ständigt och måste lämna ifrån sig listor över medlemmar.

FN:s rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheed, har i sina rapporter från 2013 och 2014 skrivit att hundratals kristna arresterats – många på vaga grunder – och anklagats för brott mot landets säkerhet. Organisationerna Amnesty International och Human rights watch har rapporterat om hur personer som kommit tillbaka till Iran har dömts till döden, fängslats eller bara försvunnit.

Arta har tidigare torterats av polisen i Iran efter en födelsedagsfest.

– Jag firade min födelsedag och hade bjudit hem några vänner. Vi drack alkohol och hade kul, när de skulle gå hem under natten så följde jag med ner, sa hejdå och tände en cigarett. När de åkt kom polisen och frågade vad jag gjorde, sen tog de med mig till stationen, berättar Arta.

Dagen efter togs han till en domstol som genast dömde ut hans straff, eftersom det enligt lag är förbjudet att konsumera alkohol i landet.

– 80 piskrapp på ryggen. För att jag druckit alkohol, berättar han.

Nu har hans arbetstillstånd i Sverige dragits in och Migrationsverket hänvisar honom i stället till bidragssystemet.

– Det finns de som är i större behov av det bidraget, han hade en anställning och har arbetat sen han kom hit, säger Malin.

Vi har varit i kontakt med Migrationsverket som hänvisar till Migrationsdomstolens dom. Där framkommer att Artas anknytning till Malin inte är stark nog för att han ska kunna ansöka om uppehållstillstånd från Sverige, utan han måste åka tillbaka till Iran.

Migrationsverket ifrågasätter i sitt beslut huruvida Arta verkligen är övertygad kristen, och anser att hans kunskaper om religionen är för knapphändiga. De anser det inte heller troligt att Arta ska ha besökt kyrkor i Iran eftersom dessa kameraövervakas, och ledare inom kyrkorna förhörs för att myndigheterna ska kunna hitta konvertiter som kommit till kyrkan. Migrationsverket anser det heller inte trovärdigt att han vågat utöva sin kristna tro eftersom myndigheterna en gång tidigare arresterat honom för att ha druckit alkohol.

– Jag träffade en kvinna från Migrationsverket för ett tag sen, och berättade att Malin är gravid. Jag fick svaret: "Än sen? Barnet är inte fött än." Men jag måste ju finnas där för henne under graviditeten också, säger Arta Strandsson uppgivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!