Vi har tidigare berättat i flera artiklar om turerna kring familjen från Norrköping, vars fyra barn omhändertogs av socialen när man i september återvände från Syrien.
Efter omhändertagandet ansökte Socialnämnden i Norrköpings kommun hos Förvaltningsrätten i Linköping om att barnen – som är mellan 2 och 9 år gamla – ska få vård enligt LVU, lagen om vård av unga, och placeras i familjehem.
Detta har barnens mamma motsatt sig och i en färsk dom från Förvaltningsrätten kan vi läsa hennes svar. Hon förklarar där att hon inte alls åkte ner till Syrien frivilligt, utan att hennes nu avlidne make lurade med henne.
Kvinnan hävdar att hon före detta hade tänkt skiljas från mannen, men att hon och deras två små barn ändå följde med på en semesterresa till Turkiet. Väl där insåg hon att mannen tänkte ta med familjen över gränsen till Syrien och till IS-kontrollerat område, men kunde då inte hindra honom.
Familjen levde sedan där och ytterligare två barn föddes. Efter att maken dött så hävdar kvinnan att hon flera gånger försökte lämna Syrien, men att detta aldrig blev av. Hon säger dock att hon har gjort sitt bästa för att skydda barnen och att hon för deras skull har undvikit en illegal och farlig flykt från landet.
Kvinnan berättar vidare för Förvaltningsrätten att hon inte heller har varit delaktig i terrororganisationen IS. Hon säger att hon förvisso har blivit delgiven misstanke om krigsförbrytelser, men konstaterar att Säkerhetspolisen fortfarande inte har hört hennes syn på saken. Kvinnan säger sig också ta avstånd från IS-ideologin och önskar att hennes barn får växa upp i ett sekulärt samhälle.
Väl hemma i Sverige säger hon sig ha drivit på för att barnen ska få vård och chansen att bearbeta sina trauman från Syrien. Hon säger att hon själv nu ska både studera och arbeta – och att hon gärna samarbetar med socialen för barnens bästa.
Socialnämnden menar i sina svar till Förvaltningsrätten att mamman inte alls har velat samarbeta och de inte är överens om barnens behov. Nämnden menar också att kvinnan har misslyckats med att skydda barnen, som har förlorat både sin pappa och andra anhöriga, missat sin skolgång och inte fått nödvändig vård.
Socialnämnden hävdar också att kvinnan har starka band till IS. "Enligt uppgifter från bl.a. Säkerhetspolisen har både (kvinnan) och barnens pappa bedömts vara delaktiga i och stöttat en terrororganisation", skriver man och menar sammantaget att det finns fortsatta risker för barnen och de bör därför "vårdas utanför det egna hemmet".
Förvaltningsrätten väljer att gå på socialnämndens linje och beslutar att de fyra barnen ska vårdas enligt LVU i ett familjehem:
"Oavsett om resan till Syrien var frivillig eller inte konstaterar Förvaltningsrätten att barnen har flyttats från en stabil tillvaro i Sverige till en livshotande miljö i Syrien när de stått under (mammans) ansvar. Även de yngsta barnen, som är födda i Syrien, har fråntagits möjligheten att få växa upp i ett tryggt samhälle med tillgång till erforderlig vård."
Advokat Martin Soner, som är offentligt biträde till mamman, är missnöjd med domstolens slutsats.
– Med hänsyn till vår inställning, som vi har haft hela tiden i det här ärendet, så ifrågasätter vi riktigheten av den här domen, säger han och tillägger att man nu ska överväga ett överklagande.