Den första som kan straffas för inblandning i vårens våldsamma upplopp i Navestad är en 28-årig man. Han är troende muslim och kom till Sverige från Somalia 2014. Han bor med sin fru och två barn i Navestad.
Han åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i första hand och våldsamt upplopp i andra hand, samt två fall av grovt våld mot tjänsteman. Polis och åklagare beskriver 28-åringen som en "ledare" och "anförare" i samband med upploppen den 17 april. Något som mannen förnekar.
– Jag har varit på platsen och kastat stenar, men ingen sten har träffat någon och jag är ingen ledare, säger mannen i ett av de totalt fem förhör som har hållits efter det att han anhölls den 18 april.
I förhören försöker förhörsledarna få svar på varför 28-åringen deltog i upploppen. Det hör, enligt mannen, ihop med den högerextreme politikern Rasmus Paludans planerade besök i Navestad.
– Det var en främmande man som kom från ett annat land som skulle bränna koran. Det med koranen är viktigt hos oss. Jag var arg och jag kastade stenar. Om man inte skulle bränna koranen, så skulle jag inte kastat.
Han uppger att det rådde kaos ute i Navestad den 17 april.
– Jag var vaken av högt ljud, sen kom jag ut och folk grät. Alla kastade stenar och hade mask. Det var barn, kvinnor och män. Alla var där. Alla skriker och pratar om att bränna koranen och kasta stenar, säger 28-åringen.
Att han riktade ilskan mot polisen och kastade sten mot dem, förklarar han enligt följande:
– Vi hörde att polis skyddade mannen som ville bränna koranen. Polisen hade gett tillstånd till koranbrännaren.
Vidare i förhören berättar mannen att han "inte kunde landets regler".
– Jag trodde jag hade rätt att göra vad jag gör. Min tanke var att jag trodde att jag skyddade koranen och min religion, jag trodde jag hade rätt, säger han.
Svaren får förhörsledarna att gå in på om inte mannen anser att det är hans skyldighet att lära sig vilka regler som gäller i Sverige, med tanke på att han bott här sedan 2014.
– Jag vet inte. Jag var upptagen med att jobba. De här reglerna, det finns ingen skola som undervisar.
Förhörsledaren: Vems är ansvaret, tycker du, att du lär dig vad som gäller i Sverige?
– Jag tror det är regeringen.
Vad har du själv för ansvar?
– Ja, det finns.
I samband med att 28-åringen var ute och kastade sten och befann sig nära poliserna blev han skjuten. I förhör har en av poliserna uppgett att man avlossat så kallad verkanseld – som syftar till att uppnå verkan, det vill säga träffa målet – mot 28-åringen för att avbryta angreppet.
Så här berättar den åtalade om hur det var att bli skjuten i benet.
– Det var mycket folk och många poliser. De sprang fram och tillbaka. Till sist blir jag skjuten, träffad av ett skott. Det var mycket smärtsamt. Folk som höll på att kasta stenar drog mig. Jag sa, "låt mig vara på min plats". Polisen kom till mig och hjälpte mig.
28-åringen förstod att han blev skjuten för att han kastade sten.
– Polisen avlossade skott för att de var rädda. Det kom mer folk, det blev trångt och polisen ville att vi skulle backa.
I förhören framgår det att mannen till viss del är ångerfull. Han säger bland annat att han vill be om ursäkt till polisen och att det är fult att kasta sten och bråka med polisen. Han tycker det är bra att polisen finns.
Under förhören har mannen fått se filmer och fotografier som enligt polis och åklagare är bevis på att han har begått de brott han misstänks för. 28-åringen menar att det inte är honom man ser på filmerna och att flera kan bära liknande kläder. Men när det kommer till klippet där han blir skjuten, så uppger han att det är han på bilden.
Rättengången inleds den 19 augusti och beräknas pågå i tre dagar, de övriga dagarna är den 23 och 26 augusti. Skulle Norrköpings tingsrätt anse att mannen är skyldig till grovt blåljussabotage så riskerar han fängelse. Straffskalan är lägst två år och upp till livstids fängelse. De tre män som dömdes för liknande brott i påskupploppen i Linköping fick fängelse i fyra år, tre år och sex månader respektive två år och sex månader.
Utöver 28-åringen har två andra män suttit häktade misstänkta för brott i samband med Navestadupploppen. Enligt åklagaren Thomas Ramstedt kommer åtal mot de två inom kort.
Vi har sökt mannens advokat Sofia Falk för en kommentar.