Säkerheten kunde inte garanteras och den mänskliga direktkontakten med vargar ska därför inte fortsätta.
På måndagen lämnade Kolmårdens djurpark en rapport till Arbetsmiljöverket om dödsolyckan i varghägnet den 17 juni i år. NT berättade tidigare på måndagen att åklagaren har begärt förundersökningssekretess på rapporten och att den därför inte skulle göras offentlig.
NT har dock fått ta del av rapporten, i vilket djurparken förklarar vad olyckan den 17 juni, då en djurvårdare hittades död i varghägnet, fått för konsekvenser.
Djurparken, som hållit grupper med så kallade socialiserade vargar i 30 års tid, valde efter olyckan att närkontakten mellan människor och vargar inte skulle fortsätta. Beslutet har bland annat vuxit fram under informationsmöten på djurparken, där personer som arbetat med vargar, samt huvudskyddsombud och företagsledning, diskuterat den framtida varghållningen.
- De rutiner som reglerar socialiseringen mellan varg och människa har byggt på riskbedömningar och erfarenheter som byggts upp under lång tid. De har fungerat fram till olyckan i juni, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården i ett pressmeddelande.
Djurparken förklarar i rapporten att man ännu inte funnit någon orsak till olyckan.
Vargarna kommer att vara kvar på Kolmården. Däremot är, som sagt, allt närkontakt numera avslutad. Hägnet, som är beläget bortom Kolmårdens publika ytor, har utrustats med ett så kallat bakhägn samt sluss vilket möjliggör god djurhållning utan närkontakt.
- För oss går säkerheten först. All vidare socialisering mellan människor och vargar har stoppats. Idag sker ingen närkontakt mellan personal och vargar. Omedelbart efter olyckan stoppade Kolmården dessutom möjligheten för våra gäster att besöka vargarnas hägn, säger Mats Olsson, vd på Kolmården i samma pressmeddelande.