Upptäckten: Bakterien sprids bland nyfödda på sjukhuset

Vrinnevisjukhuset tvingas till åtgärder efter att man upptäckt att flera spädbarn drabbats av MRSA-bakterien.

Flera nyfödda på Vrinnevisjukhuset har drabbats av MRSA-bakterien.

Flera nyfödda på Vrinnevisjukhuset har drabbats av MRSA-bakterien.

Foto: Björn Larsson Ask/Fredrik Jonsson

Norrköping2022-03-02 15:17

Efter att under den senaste tiden ha genomfört så kallad screening av nyfödda med utökat vårdbehov på neonatalavdelningen på Vrinnevisjukhuset har MRSA-bakterien upptäckts.

– Det har visat sig att vi har flera små barn som är koloniserade med MRSA-bakterien. Det är viktigt att poängtera att de inte är sjuka, utan koloniserade. De har bakterierna på kroppens yta, säger Erik Stenkvist, chefläkare i östra länsdelen vid Region Östergötland och med akutkliniken på Vrinnevisjukhuset som arbetsplats.

undefined
Flera nyfödda på neonatalavdelningen på Vrinnevisjukhuset är koloniserade med MRSA-bakterien. Bilden är tagen från en annan neonatal avdelning.

MRSA-bakterien är stammar av stafylokocker som är resistenta mot viss antibiotika och därmed kan bli svårbehandlad.

– MRSA förekommer i sporadiska fall inom sjukvården. Det som är ovanligt i det här fallet är att flera patienter har drabbats i samma vårdmiljö. Det ser ut som att bakterien har förflyttat sig mellan barnen på enheten och att spridningen har skett på sjukhuset.

Regionen ser allvarligt på utbrottet och har vidtagit en rad åtgärder för att stoppa fortsatt smittspridning.

– Lyckligtvis fanns det just nu gott om plats på neonatalavdelningen. Vi har reducerat platserna från åtta till fyra, vilket ger ökad vård till barnen som är här. Vi har också sett över våra rutiner när det gäller exempelvis städning och tvätt.

undefined
"Det är ovanligt att MRSA-bakterien sprids i samma vårdmiljö", säger chefläkaren Erik Stenkvist.

Det har också gjorts flera undersökningar av den fysiska miljön på avdelningen.

– Vi har tagit odlingar exempelvis i väggar och på möbler. I slutet av veckan får vi odlingssvaren och om de är negativa är det ett steg i rätt riktning, då pekar det åt rätt håll, säger Erik Stenkvist.

De barn som just nu är koloniserade med MRSA-bakterien är så pass friska att de enligt planerna blir utskrivna i slutet av veckan. Därmed ökar chanserna för att ta död på bakterien inne på Vrinnevisjukhuset.

– Vården kommer givetvis att följa upp barnen som är koloniserade med MRSA-bakterien, det kommer att genomföras flera kontroller av de här barnen, säger Erik Stenkvist. 

undefined
Vrinnevisjukhuset har tvingats till flera åtgärder för att försöka få stopp på spridningen av MRSA-bakterien.

Enligt Vårdguiden 1177 kan man ha MRSA på kroppen utan att ha besvär. Oftast finns bakterierna i näsan, i svalget eller på andra slemhinnor. Bakterien kan ibland orsaka infektioner, till exempel hudinfektioner med utslag och bölder. MRSA kan ibland komma in i kroppen och orsaka allvarliga infektioner, men det är ovanligt. 

MRSA kan i likhet med andra hudbakterier överföras genom direkt kontakt mellan personer. Bakterierna kan också fastna på olika ytor och föras vidare om någon sedan tar på den ytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!