Under sommaren kontaktade Östergötlands museum, som driver Löfstad slott, Länsstyrelsen i Östergötland. Detta med anledning av att man upptäckt en säkerhetsrisk på slottet.
I ett rum på plan tre i huvudbyggnaden finns en igenmurad fönsternisch bestående av ett fullt fungerande fönster med karm och bågar av trä utanför fyllnadsmuren. Nu har murningen pressats ut och tapeten har spruckit.
Att säkra igenmurningen, som troligtvis gjordes under första delen av 1800-talet, är enligt slottets bedömning inget bra alternativ. Dels skulle det bli för dyrt och omfattande, dels så skulle resultatet bli för osäkert. Därmed har man ansökt till länsstyrelsen om tillstånd om att riva muren och återställa fönsternischen.
I sin ansökan anger slottet det igenmurade partiet utgör en säkerhetsrisk. Om det rasar kan det även övriga ytskikt, snickerier och inredning i rummet bli skadat.
Länsstyrelsen ger Löfstad slott klartecken till att ändra i byggnadsminnet, men ställer en rad villkor som måste uppfyllas. Arbetet ska exempelvis utföras under medverkan av antikvarisk expert. När tapeten har avlägsnats så ska det även ske en besiktning av murverket.
Länsstyrelsen anser att en rivning av muren är nödvändig för att återställa säkerheten för vistelse i rummet.
Löfstad slotts historia går tillbaka till 1600-talets första hälft. Det är Östergötlands museum som förvaltar och sköter löpande underhåll. Som vi tidigare rapporterat så finns det problem med trämask på slottet.