Miljonnota efter fönsterkross och anlagda bilbränder

Påskhelgens upplopp i Ringdansen kostar Hyresbostäder miljonbelopp att åtgärda. Majoriteten av kostnaderna gäller fönsterkross, bortforsling av utbrända bilar och sanering. Hittills är 25 procent av de förstörda rutorna i Guldringen bytta.

Roger Glemhorn, förvaltningschef, Hyresbostäder berättar att upploppen i Ringdansen under påskhelgen kostar bostadsbolaget upp till två miljoner kronor att åtgärda.

Roger Glemhorn, förvaltningschef, Hyresbostäder berättar att upploppen i Ringdansen under påskhelgen kostar bostadsbolaget upp till två miljoner kronor att åtgärda.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2022-05-04 21:50

– Vi pratar om en tråkig och chockartad upplevelse med starka intryck. Jag förstod inte riktigt vad som hände därute när jag såg de första bilderna. Personligen är jag otroligt ledsen och besviken. Jag förstår om folk blir förbannade, men den här reaktionen och vad det växte till är svår att ta in, säger Roger Glemhorn, förvaltningschef på det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping.

Beskedet att högerextremisten Rasmus Paludan skulle bränna koranen i Ringdansen under påsken möttes av våldsamma reaktioner och startade en våg av reaktioner med stenkastning mot blåljuspersonal, skadegörelse och brinnande bilar iscensatta av yngre våldsverkare.

Vi har tidigare rapporterat att fastigheten Guldringen 48–50 hade ett 40-tal krossade rutor efter upploppen.

– Jag tror inte att det räcker, det är fler. Konstruktionen runt fönsterrutorna gör att bytena tar tid. Det är massor av plock, utvecklar han.

Förutom en mängd olika plåtdetaljer runt fönstret som måste tas bort gäller det också att ta hänsyn till tätningar och klämlister.

– Jag trodde att vi skulle vara klara nu, men arbetet är tungt, avancerat och tar tid. Det ska vara säkert att jobba och förstörda rutor ska knackas ned uppifrån så inga glasskärvor faller ned och träffar någon på marken. En del rutor mäter två gånger två och en halv meter.

Mitt i bedrövelsen med vandaliseringen välkomnar han de goda krafterna som snabbt var med och hjälpte till att återställa Guldringen.

– Händelsen och problematiken ska inte kopplas till Ringdansen. Det kunde i praktiken hända var som helst där man hotar med att bränna Koranen. Men det vi jobbar med i bostadsområdet – effektiv samverkan för trygghet – är en styrka som skapar samhörighet med aktörerna som finns därute inklusive polis, kommun och skola, som alla jobbar för Ringdansens bästa, berättar Roger Glemhorn.

Vem betalar notan för upploppen i påskas?

– Inledningsvis faller det på bostadsföretaget. Nästa steg blir att prata med vårt försäkringsbolag. Jag har svårt att se att vi inte skulle försöka att få tillbaka en del av pengarna. För oss handlar det om mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.

När tror du att arbetet med fönsterrutorna är klart?

– Jag är räknar med att allt ska vara färdigt till månadsskiftet maj-juni.

Barnavårdscentralens lokaler var en av fastigheterna i Guldringen som drabbades av sönderslagna rutor.
Barnavårdscentralens lokaler var en av fastigheterna i Guldringen som drabbades av sönderslagna rutor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!