Uppgifter: Obetalda fakturor bakom försenade bygget

"Jag höll på att gå in i väggen av allt strul. Jag fick inga besked och inga nycklar". Det berättar en av hyresgästerna i nybygget i Fyrby. Nu har hon fått flytta in men i en tillfällig lägenhet i huset. Hennes lägenhet är inte klar.

Bilderna inne från bygget på Duvelundsvägen i Fyrby visar att det är långt ifrån färdigt för inflyttning. För bara en vecka sedan saknades fortfarande innerväggar på övervåningen.

Bilderna inne från bygget på Duvelundsvägen i Fyrby visar att det är långt ifrån färdigt för inflyttning. För bara en vecka sedan saknades fortfarande innerväggar på övervåningen.

Foto: Privat

Norrköping2023-09-28 17:30

Problemen vid bygget på Duvelundsvägen i Fyrby som vi tidigare berättat om fortsätter. Sedan vi skrev om problemen senast har vi haft kontakt med flera hyresgäster och personer inblandade i bygget. Uppgifterna är samstämmiga, men ingen vill framträda med namn och bild av rädsla för ytterligare problem när det gäller tillträde till lägenheterna eller betalning för utför arbete.

Ett antal av de tilltänkta hyresgästerna har också hävt sina hyreskontrakt och kommer inte att flytta in på grund av förseningarna och bristen på kommunikation från byggherren och fastighetsägaren Livi Fastigheter.

undefined
"Hela semestern gick åt helvete och jag höll på att gå in i väggen", berättar en av hyresgästerna som efter många om och men fått flytta in i en av lägenheterna på Duvelundsvägen i Fyrby. Dock inte i sin riktiga lägenhet.
undefined
Postboxarna är inte monterade trots att hyresgäster har gjort adressändring från mitten av augusti. Det finns exempel på hyresgäster som inte fått sin post på över en månad.

Bilden som målas upp är ett bygge som haft problem sedan starten och i princip stått stilla i omgångar, på grund av att flera av underentreprenörerna inte fått betalt. Källor inifrån bygget berättar också om krismöte där Livi Fastigheter tillsammans med huvudentreprenören FL Bygg informerat inblandade underentreprenörer om att ekonomin är ansträngd. Våra källor uppskattar att det i slutänden kan handla om en försening på upp till ett halvår.

Huvudentreprenören FL Byggs ägare och byggchef Holger Frense menade i tidigare artiklar att förseningarna beror på materialbrist från leverantörer och en byggbransch i kris där byggkedjan kollapsat. Enligt våra källor beror snarare materialbristen på att leverantörerna inte fått betalt för sina fakturor.

– Det är det som skapat alla förseningar, säger en person med insyn i bygget.

Under tiden problemen fortsätter är det hyresgästerna som hamnar i kläm. Som vi tidigare berättat hade flera av dem sagt upp sina tidigare lägenheter för att flytta in på Duvelundsvägen, de första redan i mitten av augusti. Några av dem kom med fullastade flyttlass, men fick inte komma in eftersom området är en byggarbetsplats och lägenheterna inte är färdiga. Tillfälliga boenden och förråd fick letas fram och några blev inkvarterade på Scandic Nord. Vissa har inte fått sin post på över en månad.

undefined
Många hyresgäster väntar fortfarande på att få tillträde till sina lägenheter. Våra källor uppskattar att förseningen i slutänden kan handla om upp till ett halvår.

Nu har några fått flytta in, trots att de flesta lägenheterna är långtifrån färdiga. Enligt uppgifter till oss har det skett trots att vissa av dessa lägenheter ännu inte är besiktigade.

– Jag klarade inte att bo på Scandic längre. Jag har flera barn och de måste få bo i en riktig lägenhet. Jag skulle först ha flyttat in i mitten av augusti, sedan blev det flyttat till 22 augusti, men sedan hörde jag ingenting. Hela semestern gick åt helvete, jag fick söka, söka, söka för att hitta nånstans att bo under tiden och fick hyra ett förråd för alla möbler, säger en av hyresgästerna som nu fått flytta in.

– Men det är inte min riktiga lägenhet, utan bara en tillfällig. Min är inte klar. Nästa vecka ska jag eventuellt få flytta till min lägenhet, men jag är tveksam. Det ser inte ut som att den är färdig.

Hos Hyresgästföreningen blir man förvånad när de hör om situationen på Duvelundsvägen.

– Det här är inte vanligt, kan jag säga. Visst kan det kan det dra ut på tiden vid vattenskador eller liknande. Det här är en annan situation. Här har man inte ens fått flytta in, säger Ingrid Buskas, regionjurist på Hyresgästföreningen.

Någon begäran om hjälp från drabbade hyresgäster har dock inte Hyresgästföreningen fått i dagsläget.

– Om någon känner sig drabbad är de absolut välkomna att höra av sig, så kan vi se vad vi kan göra. I det aktuella fallet kan jag inte säkert säga något om hyresgästernas rättighet, men det är rimligt att hyresvärden gör vad man kan för att hålla sina hyresgäster skadeslösa. Jag rekommenderar att man sparar kvitton på de nödvändiga utlägg man gjort och som beror på att man inte fått tillträde till lägenheten – och tar upp det med bolaget så snart som möjligt, säger Ingrid Buskas.

undefined
Bilderna inne från bygget på Duvelundsvägen i Fyrby visar att det är långt ifrån färdigt för inflyttning.
undefined
Bygget på Duvelundsvägen i Fyrby är fortfarande en byggarbetsplats. Ändå har några av hyresgästerna fått börja flytta in i delar av huset.

Att en del hyresgäster nu väljer att häva sin kontrakt och flytta till andra hyresvärdar är ingenting konstigt, menar hon.

– Uppsägning kan i vissa fall ske utan uppsägningstid. För det krävs att dröjsmålet är av väsentlig betydelse för hyresgästen. Vill man frånträda avtalet kan man absolut ta upp det med hyresvärden, det bör inte vara några problem.

Att få tag i byggherren och fastighetsägaren Livi Fastigheter har dock visat sig vara svårt. De har inget officiellt telefonnummer utan kommunikationen med hyresgästerna har skett via mejl och svaren har kommit mycket sporadiskt. Vi har på olika sätt sökt ansvariga för bolaget, vid upprepade tillfällen. Bland annat via bolagets förvaltare i Östergötland där vi ber att han eller någon ansvarig för Livi Fastigheter kan ge sin syn på de oklarheter som finns kring bygget i Fyrby och situationen som uppstått. Via mejl svarar han:

"Du får gärna återkomma och förklara vad det är för oklarheter du tänker/tycker som behöver besvaras så ska vi självklart göra det."

Vi skickar svaret: "Det handlar om orsaken till förseningarna, om hyresgästernas situation, om underentreprenörernas situation. Varför det, enligt Livi Fastigheter, blivit som det blivit?"

Något svar kommer inte, trots påminnelser.

undefined
"No working". En vanlig skylt på många av dörrarna på bygget i Fyrby.

Bakom Livi Fastigheter finns en 45-årig man och en 37-årig kvinna, båda skrivna på samma adress i Solna och båda finns i styrelserna i ett omfattade nätverk av bolag, främst inom fastighetsverksamhet. 45-åringen har kopplingar till närmare 50 olika bolag – de allra flesta är helt utan anställda.

På Byggnads i Norrköping känner man igen upplägget.

– Det vi märker med den här typen av bolag, där man bara håller på och upphandlar och styckar upp allting och inte har någon egen anställd personal, är att det inte blir någon ordning på byggena. Det blir ryckigt med arbetsmiljön och det är lätt att det blir olyckor, säger Niklas Landstedt, ombudsman på Byggnads.

Något specifikt ärende som rör Livi Fastigheter har dock inte Byggnads i Norrköping, även om byggfacket är medvetna om de stora förseningar som drabbat bygget. Uppgifterna om att hyresgäster fått flytta in under pågående byggprocess och i lägenheter som inte är besiktigade förvånar.

– Det är väldigt ovanligt. I de fall där det måste ske bör man separera ordentligt. Rent generellt måste det vara ett avskilt område mellan byggarbetsplatsen och de boende. Det finns en uppenbar risk att boende hamnar på fel sida och att det händer olyckor. Det blir ett arbetsmiljöproblem för både boende och anställda på bygget. Det finns också miljökrav när det gäller damm och liknande som måste säkras, så att inte boende far illa, säger Rickard Mellberg, ordförande, Byggnads region Öst.

De första hyresgästerna skulle ha flyttat in redan i mitten av augusti.
De första hyresgästerna skulle ha flyttat in redan i mitten av augusti.
Så besiktigas ett bygge

När man ska bygga nytt, bygga om eller bygga till finns det byggregler att följa. Detta regleras av Boverkets föreskrifter.

Det är beställaren av bygget som ska kalla till slutbesiktning. Slutbesiktningen syftar bland annat till att ge parterna besked om entreprenaden kan godkännas eller inte. Vad som gäller vid upphandling, avtal och besiktningar av entreprenader anges i byggbranschens Allmänna bestämmelser (AB 04 och ABT 06).

En slutbesiktning ska genomföras av en oberoende besiktningsman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!