Ny kärnkraft planeras i Marviken

Entreprenören Niclas Adler satsar nu på ny kärnkraft i Marviken. En avsiktsförklaring har redan tecknats med det brittiska bolaget Rolls Royce SMR. "Marviken kan bli den första platsen för Rolls Royce SMR utanför England" säger han.

Niclas Adler vill bygga kärnkraftverk i Marviken.

Niclas Adler vill bygga kärnkraftverk i Marviken.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-11-05 17:34

Uppgiften om planerna publicerades på Tidningen Näringslivets sajt på söndagseftermiddagen.

Det handlar om två till fyra mindre kärnkraftsreaktorer, SMR, som ska placeras i Marviken för att producera el och värme. Satsningen gör Niclas Adler – vd för iPower Group och ägare till Marviken sedan 2018 – tillsammans med bolaget Rolls-Royce SMR, som har sitt säte England. 

– Vi har jobbat ett bra tag för att få till det här. Vi skrev en avsiktsförklaring redan 2022. Nu är vi redo att ta arbetet vidare. Rolls-Royce SMR ett bolag med lång erfarenhet av den teknik som kommer att användas i reaktorerna, säger han.

Men i dag finns inga kärnkraftverk med kommersiell elproduktion som använder den tekniken. Den har hittills använts främst för att driva ubåtar och hangarfartyg. 

– Först ut nu när det gäller Rolls-Royce SMR är England som kommit en bra bit i licensieringsarbetet. Vårt mål är att Marviken sedan står på tur, säger Niclas Adler.

Själva reaktorerna byggs i moduler och är, enligt Niclas Adler, därför lätta att frakta och montera upp. Men när den första kan vara på plats i Marviken kan han inte ge något besked om nu.

Han hänvisar till de tillstånd som krävs och att den processen kan ta tid. 

– Här hoppas jag att de svenska myndigheterna kan snegla på de engelska myndigheterna som kommit betydligt längre, säger han.

När tillstånden väl är klara kalkylerar han med att det kommer att ta fyra år att ha en reaktor på plats och i drift.

Det bygger dock på att det finns elanvändare som nappar på att teckna kontrakt.

– Ja, vi för just dialoger med olika företag som är stora användare av el och värmeenergi som vill teckna långa kontrakt.

Om det inte finns något intresse?

– Det finns det, det är tvärtom så att det kommer att behövas många fler Marvikensatsningar.

Så det här är inget som kommer kosta skattebetalarna något?

– Absolut inte, det bygger på kommersiella villkor.

Vad är nästa steg i processen?

– Vi kommer bland annat att bygga upp en infocenter ute i Marviken dit allmänheten är välkommen att ställa frågor, lämna kommentarer och idéer. Tanken är också att vi ska hitta en lokal inne i Norrköping och ha ett infocenter även där.

– Sedan fortsätter vårt arbete med bland annat vår affärsplan.

Hur har kommunpolitikerna reagerat på att det planeras för en kärnkraftsanläggning i Marviken?

– Jag upplever att de har varit stödjande och ser ett värde i lokal kärnkraft.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) har varit tydlig med att Marviken kan vara en plats där ny kärnkraft kan byggas. På söndagskvällen frågade vi hur han ser på uppgifterna från Tidningen Näringslivet.

"Inga kommentarer just nu utöver att detta är extremt bra för Norrköping och regionen", skriver han i ett sms.

Reidar Svedahl är kommunalråd och ordförande för samhällsplaneringsnämnden och har fram tills i fredags varit en del av Borgerlig samverkan (M, KD, L) som tillsammans med SD styrt Norrköping sedan valet 2022. På fredagen meddelade dock Liberalerna och Reidar Svedahl att partiet lämnar samarbetet, efter att partiet reagerat på ett uttalande från kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M), som lämnades efter att en annan satsning i Marviken presenterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!