Restaurangkedjan Pinchos är den första stora svenska matkedjan att på nationell nivå satsa på 3D-printat mat på alla deras restauranger runt om i landet. Sedan cirka tre veckor tillbaka har de haft det icke-animaliska "köttet" på menyn.
– Jag tycker det är jättespännande att vi har fått in de här veganska produkterna, säger Hanna Bengtsson som är franchisetagare för Pinchos i Norrköping.
Hanna berättar att "köttet" görs med hjälp av en 3D-printer som skapar en struktur av protein, smak och fett. Hon tycker resultatet är slående likt vanligt kött sett till smak, textur och arom, trots att ingredienserna består av soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker.
– Hur det exakt går till är lite hemligt men vi har fått se en hel del av hur processen går till. Vi gör det för att det är spännande men också för att erbjuda vegetarianer och veganer ytterligare en produkt.
I köket på Pinchos i Norrköping finns ingen 3D-skrivare, utan maten kommer fryst och tinas, skärs upp och steks på plats. "Köttet" finns både som hamburgare och som flankstek på en sandwich.
– Jag är faktiskt överraskad att reaktionerna från gäster har varit så positivt. Många som har testat kan inte förstå att det inte är riktigt kött.
Kommer det finnas kvar vanligt kött på menyn?
– Ja, det är många som tror att vi bytt ut allt vårt kött, men så är det inte. Just nu är det bara två rätter som är 3D-printade, berättar Hanna.