Hyresnämnden är inkopplad i hyrestvisten mellan hyresgästen Föreningen Gamla Norrköping och fastighetsägaren Castellum angående lokalen i Swartziska huset på Järnbrogatan. Nyligen besökte Hyresnämnden Gamla Norrköpings föreningslokal och gick en rundvandring tillsammans med representanter för de båda parterna.
Bakgrunden är att föreningen har blivit uppsagd av Castellum som vill höja hyran. Enligt uppgift från 20 000 kronor i månaden till 51 000 kronor i månaden från och med den 1 juli.
– Det beloppet har vi inga möjligheter att betala. Då skulle vi vara barskrapade ganska snart. Föreningen motsätter sig naturligtvis inte en skälig hyreshöjning men det här anser vi vara alldeles för högt. Vi har kommit med ett motbud och tycker 30 000 i månaden skulle vara en mer rimlig hyra, säger Bengt Stridh, ordförande i Föreningen Gamla Norrköping.
– Dessutom tillkommer en avgift för sophanteringen.
Castellum menar å sin sida att hyressättningen för Gamla Norrköpings föreningslokal är för låg.
– Den är väldigt låg. Klart under marknadsvärdet med tanke på läget. Vår hyreshöjning står fast. Vi måste täcka våra kostnader för fastigheten för bland annat underhåll, säger Emil Colldin, chef för Castellums kommersiella förvaltning.
– Samtidigt inser vi naturligtvis att Gamla Norrköping är en förening utan några höga intäkter. Därför kan vi tänka oss att höja hyran successivt under en femårsperiod. Som en hjälp. Marknadshyran är som sagt egentligen ännu högre. Nu får vi invänta Hyresnämndens utslag i ärendet.
Gamla Norrköping har haft sin verksamhet i Swartziska huset sedan 1980. Föreningen är däremot betydligt äldre än så och bildades 1930 för att "tillvarataga och vårda minnen från gångna skeden i Norrköpings och Norrköpingsbygdens utveckling". Numera jobbar man enligt devisen "Bevara stadens årsringar". I den första styrelsen satt tio personer varav en kvinna, tandläkaren Helga Hagberg. Hennes uppdrag i styrelsen blev dock kortvarigt, eftersom hon var kvinna ansågs hon inte lämplig för någon av de tyngre posterna. Istället kom hon att sköta mycket av föreningens praktiska arbete.
Swartziska huset byggdes efter ritningar av stadsarkitekten Carl Theodor Malm och stod färdigt 1842. Det ligger vägg i vägg med lokalen där musikföreningen Crescendo hade sin verksamhet. Efter en liknade hyrestvist flyttade de till Kulturkvarteret Hallarna.