Förändringar på Kvinnokliniken upprör

Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset har organiserat om och slagit ihop BB och Gyn-avdelningen. En dåligt förberedd förändring, enligt fack och personal. "Det blir ohållbara förutsättningar för en god och säker vård när man gör så här", säger Ida Hallsten Åström, barnmorska och facklig representant för Vårdförbundet.

"Man lägger rälsen medan man kör tåget. Riskerna gäller framförallt för personalens arbetsmiljö när man får arbetsuppgifter man inte fått introduktion för", säger Ida Hallsten Åström, barnmorska på Vrinnevisjukhuset om förändringarna på Kvinnokliniken.

"Man lägger rälsen medan man kör tåget. Riskerna gäller framförallt för personalens arbetsmiljö när man får arbetsuppgifter man inte fått introduktion för", säger Ida Hallsten Åström, barnmorska på Vrinnevisjukhuset om förändringarna på Kvinnokliniken.

Foto: Privat

Norrköping2024-06-10 10:00

Nyheten i korthet

  • Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset har slagit ihop BB och gynekologiska avdelningen, vilket möts av kritik från personal och Vårdförbundet. De anser att förändringen är dåligt förberedd och riskerar patientsäkerheten.
  • Personal från båda avdelningar förväntas nu sköta varandras arbetsuppgifter, vilket lett till stor stress och ett antal uppsägningar. Fackrepresentanten Ida Hallsten Åström betonar att riskerna inte har tagits på allvar.
  • Verksamhetschefen Katri Nieminen menar att förändringen syftar till att bättre utnyttja resurserna och att personalen fått tillräckligt med utbildning och förberedelse.

Den nya organisationen sjösattes i slutet av maj. Den innebär att BB-avdelningen och gynekologiska avdelningen slås samman och att personal med olika kompetenser på de båda avdelningarna delvis förväntas sköta varandras arbetsuppgifter. 

Från Vårdförbundets sida har man pekat på en rad farhågor med den nya organisationen och beskriver den som uselt förberedd. Det handlar om bristfällig introduktion för personalen och om illa genomförd riskanalys som dessutom inte gjorts på rätt sätt, enligt facket. 

– Man lägger rälsen medan man kör tåget. Riskerna gäller framförallt för personalens arbetsmiljö när man får arbetsuppgifter man inte fått introduktion för. Det blir en enorm etisk stress där personal känner sig otillräcklig när man inte är van, säger Ida Hallsten Åström, barnmorska och förtroendevald i Vårdförbundet.

– Många är väldigt förtvivlade och vi hade 4–5 i personalen som sa upp sig inom två veckor på grund av det här. När så många försvinner blir det väldigt kännbart för oss som är kvar och mycket bottnar i sammanslagningen, säger en i personalen som vill vara anonym.

undefined
BB-avdelningen och Gynekologiska kliniken på Vrinnevisjukhuset har slagits ihop.
undefined
"Man har inte tagit höjd för de risker som finns", säger Ida Hallsten Åström, barnmorska på Vrinnevisjukhuset och förtroendevald i Vårdförbundet, om organisationsförändringarna.

Röster från avdelningarna pekar på att sammanslagningen handlar om att säkra upp förlossningsvården men att konsekvenserna blir att outbildad personal får göra uppgifter som de inte är utbildade för.

– Jag förväntas kunna 1,5 års utbildning efter fem arbetspass. Sen hävdar arbetsgivaren att det alltid finns någon att fråga om hjälp men vi vet hur det är på sommaren och att det inte alltid finns någon att fråga, säger en personal.

Sammanslagningen av avdelningarna i sig behöver inte vara dålig, betonar Ida Hallsten Åström.

– Absolut inte, men nu springer man igång det här på väldigt kort tid inför en sommar utan att genomföra ordentliga riskbedömningar. Över 50 procent av de identifierade riskerna bedöms som höga och då behöver man först hitta åtgärder för det. Man har inte tagit höjd för de risker som finns, säger hon.

Antalet möjliga vårdplatser kommer också att bli färre i och med sammanslagningen.

– Det finns inte personal att täcka vårdplatserna utan själva syftet är att frigöra personal som ska jobba på förlossningen.  Det är arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvaret men de lämnar över det på oss och sen drar de ner på antalet platser, säger Ida Hallsten Åström.

undefined
"Jag förstår oron. Samtidigt har vi tillsammans med personalen haft veckovisa arbetsmöten och riskbedömningar och tittat på vad vi behöver för att förbereda alla på det här", säger Katri Nieminen, verksamhetschef för Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset.

Katri Nieminen är verksamhetschef för Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset. Hon har en annan syn på förändringen.

– Jag förstår oron. Samtidigt har vi tillsammans med personalen haft veckovisa arbetsmöten och riskbedömningar och tittat på vad vi behöver för att förbereda alla på det här. Vi har haft introduktioner och utbildningsinsatser för att få möjlighet att öva det man inte är van vid att utföra. Sedan vi drog igång förra veckan är det också många som gått dubbelt så att man verkligen får möjlighet till handledning, säger hon.

Enligt Katri Nieminen handlar det utökade samarbete mellan avdelningarna om att bättre utnyttja resurserna och tankarna har funnits sedan 2017. Nu jobbar man i tre team. Ett Gyn-team, ett BB-team och ett koordinators-team som sätts samman efter behovet som finns. Vårdplatserna på BB blir 12 istället för 15 men innebär, enligt Katri Nieminen, i praktiken ingen neddragning.

– Under pandemin slutade vi att dubbel- och trippelbelägga BB-salar. Dessutom har födslotalen sjunkit och fler, framförallt omföderskor, väljer att åka hem tidigare så på totalen har inte vårdplatserna minskat sedan pandemin, säger hon.

undefined
Antalet vårdplatser på BB-avdelningen minskar från 15 till 12 men enligt verksamhetschef Katri Nieminen är det i praktiken ingen neddragning mot tidigare.

I bakgrunden finns också en planerad evakuering av Kvinnokliniken till årsskiftet då lokalerna är slitna och behöver renoveras. Stoppet för hyrpersonal i Region Östergötland har också spelat in.

– Då hade vi gjort det här ökade samarbetet mellan avdelningarna ändå. Vi har inte kunnat rekrytera i samma utsträckning som vi har behov av och för att klara sommarbemanningen behöver vi utöka samarbetet mellan avdelningarna, säger Katri Nieminen.

– Man använder argumentet att man ändå behövt göra sammanslagningen och så är det absolut. Men då hade vi haft ett år till på oss att komma på lösningar och inte behövt springa så fort. Då hade vi haft tid att göra det på ett bra och strukturerat sätt, säger Ida Hallsten Åström från Vårdförbundet.

Skillnad på avdelningarna

På gynekologiska avdelningen vårdas och behandlas patienter som till exempel har blödningsrubbningar, cellförändringar, gynekologisk cancer, urinläckage, fått missfall eller framfall.

På BB-avdelningen handlar det om vården av nyförlösta och nyfödda. Till exempel barnskötsel, amningshjälp, eventuella infektioner och bristningar. Här görs också rutinkontroller och provtagningar på de nyfödda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!