Under måndagen meddelade Norrköpings kommun att nya Femöresbron blir försenad. Detta med anledning av att Länsstyrelsen i Östergötland fortfarande måste godkänna vissa detaljer i ritningarna för den nya bron.
Vi sökte länsantikvarien Patrick Björklund och sent på måndagseftermiddagen hörde han av sig. Enligt Björklund beror den senaste förseningen på hur samhällsbyggnadskontoret i Norrköping har hanterat nya Femöresbron.
– Efter att de fått tillstånd i januari 2023 valde kommunen själva att göra förändringar i ritningarna. Vill kommunen bygga något annat än det tillståndet handlar om, måste en ny prövning enligt Kulturmiljölagen göras. Vi måste då gå igenom ritningarna och pröva det kommunen vill ändra på, säger Patrick Björklund.
Och vad är det då som gör att vi alla får fortsätta att vänta på en bro? Jo, enligt den ansökan som kommunen skickade in till länsstyrelsen i juli i år handlar det om "mindre avvikelser" gällande utseendet på brons norra ändspann (vid Brovaktarstugan) och räcken på detta.
Enligt förslaget ska de längsgående balkarna utgöras av stål. Dessutom rätas ändspannets knyck ut till en mjukare böj än som vad som föreslogs från början.
– Jag skulle säga att det rör sig om omfattande förändringar. Man har exempelvis ändrat hela brokonstruktionen, nu är det i stället en bågbro. Fästet och räckets utformning vid Brovaktarstugan är ett annat än det som omfattas i tillståndet från januari.
Hur ser du på de här förändringarna?
– Jag tycker det är väldigt olyckligt, vi var nöjda med de första ritningarna. Vi på länsstyrelsen ser helst att man går tillbaka till de ritningar kommunen fick tillstånd för i januari. De motsvarar mer de krav och önskemål vi hade från början och liknar mer den gamla Femöresbron. Framför allt drar det ut ännu mer på tiden för kommuninnevånarna, säger Björklund.
Ni på länsstyrelsen har tidigare uttryckt att ni helst sett att den gamla bron reparerades i stället för att ersättas med en ny bro och ni var kritiska till att den gamla bron skrotades utan er vetskap. Är det vi ser nu en del i inställningen att ni helst sett den gamla bron stå kvar?
– Nej, absolut inte. Vi på länsstyrelsen har ingen intention att förlänga den här processen längre än nödvändigt. Kommunen har valt att göra omfattande förändringar. Vår uppfattning är att den nya föreslagna konstruktionen är olämplig ur ett kulturmiljöperspektiv. Den nya bron har en helt annan konstruktion och ett helt annat utseende än den vi fattade beslut runt i januari. Kommunen styr processen och vill de genomföra ändringar så är det vår uppgift att titta på önskemålen. Stora oförberedda ändringar tar så klart mer tid att gå igenom.
När tror du att länsstyrelsen kan ge klartecken till att börja bygga nya Femöresbron?
– Jag vågar inte säga något om hur lång tid det här kan ta. Det får de pågående samtalen med kommunen utvisa, säger Patrick Björklund.
Erik Strand, projektledare vid samhällsbyggnadskontoret, säger att kommunen samarbetar med länsstyrelsen gällande ärendet om ändspannet på norra sidan av Motala ström.
– De uppgifter som du har fått från länsstyrelsen är ingen information som vi har fått till oss inom ärendet. Det är därför svårt för oss att svara på dina frågor just nu, säger Strand, som nu kommer att söka länsstyrelsen för att få återkoppling i ärendet.