Kaylin, 5 år, skickades hem - med brusten blindtarm

"Inbillad smärta", sa läkaren och skickade hem Kaylin, fem år, från Vrinnevisjukhuset. Det visade sig någon dag senare att hon hade brusten blindtarm och en varböld i magen.

Trots att Kaylin, 5, låg inne i tre nätter och undersöktes av flera läkare på Vrinnevisjukhuset, missades hennes akuta blindtarmsinflammation.

Trots att Kaylin, 5, låg inne i tre nätter och undersöktes av flera läkare på Vrinnevisjukhuset, missades hennes akuta blindtarmsinflammation.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2021-02-14 08:24

I femåriga Kaylins lilla mage hittade läkarna på Universitetssjukhuset i Linköping en åtta centimeter stor varböld, en så kallad abscess. De svåra magsmärtorna, kräkningarna och höga febern fick sin förklaring – brusten blindtarm.

undefined
Kaylin under den tuffa tiden på Universitetssjukhuset. Familjen är väldigt nöjd med omhändertagandet och vården dottern fick i Linköping.

Familjen hade först sökt vård akut på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, där Kaylin också var inlagd i tre nätter. Men någon datortomografi gjordes aldrig och hon skrevs ut med fel diagnos – "trolig magsjuka".

– Det är förskräckligt att de skickade hem henne från Vrinnevisjukhuset i det tillstånd hon var. Att man inte prioriterar barn högre, säger Kaylins farmor Bitte Nilsson.

undefined
Kaylin, 5, skickades hem från Vrinnevisjukhuset med misstänkt magsjuka och "inbillad smärta". Men på Universitetssjukhuset upptäcktes en sprucken blindtarm och en åtta centimeter stor varböld i magen.

Men vi backar till början. Det var fredagen den 23 oktober som förskolan ringde Claudia Behnan på jobbet om att dottern Kaylin hade väldigt ont i magen. Hon skyndade sig dit.

– När jag kom till förskolan hade hon börjat spy galla, så vi åkte upp till akuten direkt.

Men väntetiden på akuten var så lång att de till slut gav upp. Dagen efter blev Kaylin sämre. Pappa Robin åkte med henne till akuten igen, där de gjorde en ultraljudsundersökning.

– Den visade inget. De såg inte blindtarmen, men man såg vätska i buken, berättar Claudia.

Hon säger att de själva tyckte att allt – smärtan, kräkningarna, diarré och hög feber – pekade på blindtarmen. 

– Varje gång läkaren frågade var det gjorde ont pekade Kaylin på området kring naveln. Ändå valde man bort röntgen. 

– Men när läkaren tryckte med ett finger på henne tyckte hon att det gjorde ont. Då menade de att hon inbillade sig smärta, säger Claudia med en suck.

Samtidigt hade Kaylin ett högt så kallat crp-värde (c-reaktivt protein) som mäts för att upptäcka infektioner eller inflammationer. Det steg från 78 när de kom in, till 109 dagen efter. Det hade sjunkit något, till 96, när hon blev utskriven från barnkliniken.

– Det var ju högre än när vi kom in. Så det blev ju ingen förbättring alls tills vi blev hemskickade. De trodde att hon hade något virus, säger Claudia.

– Men det värsta var ju att läkarna sa att det var "inbillad smärta", inflikar Bitte.

undefined
Trots att Kaylin, 5, låg inne i tre nätter och undersöktes av flera läkare på Vrinnevisjukhuset, missades hennes akuta blindtarmsinflammation.

Påståendet fick föräldrarna att tro att dottern ljög. Det är tungt för Claudia att berätta att de efter sjukhusvistelsen tog med Kaylin för att köpa den häxdräkt som hon hade önskat sig till halloween.

– Vi litade ju på läkaren. Fastän hon ville bli buren sa jag åt henne att gå och att man inte får ljuga om att man har ont.

När Kaylin gick bus eller godis märkte föräldrarna att något var fel. Hon ville inte, var inte glad – utan helt likgiltig.

– Ni var hos oss på kvällen, och vi hade en hundvalp hos oss som hon längtat efter att gosa med. Men hon bara hängde, säger Bitte Nilsson som insisterade på att de skulle söka vård igen.

Föräldrarna ringde 1177, som tyckte att de skulle åka in akut. I det läget var förtroendet förbrukat för Vrinnevisjukhuset. De körde till Universitetssjukhuset i Linköping och där gjordes en datortomografi av buken.

– I journalerna från Vrinnevi står att det inte är en abscess. Det var ju precis vad det visade sig vara. Och brusten blindtarm, säger Claudia.

De tog kontakt med Patientnämnden i Region Östergötland, som hjälper patienter att föra fram klagomål till vården. Handläggaren nämnde att en abscess kan vara dödlig.

– Jag blev tokig av det, säger Claudia och berättar att tankarna ständigt drogs till det värsta som kunde hända.

När Kaylin var inlagd på Universitetssjukhuset ringde en av läkarna från Vrinnevisjukhuset och bad om ursäkt för att de hade missbedömt diagnosen.

– Jag sa precis som jag kände, att ursäkten inte hjälper oss.

Abscessen tömdes och opererades bort. Förloppet tog 18 dagar – från att Kaylin blev inskriven i Norrköping till dess att hon blev utskriven i Linköping.

undefined
I vår väntar en operation för Kaylin. Då ska blindtarmen opereras bort, enligt beskedet som föräldrarna har fått.

I vår väntar en operation för att ta bort resterna av blindtarmen. Efter varbildningen har hon också problem med ett förstorat urinrör.

– Det hade inte behövt bli så här illa, det är förskräckligt. Det var otroligt jobbiga dagar för familjen i Linköping och Kaylin har fortfarande men av det här, säger Bitte.

Familjen gjorde en anmälan till Patientnämnden. Svar från vården skulle komma in senast 8 december, men kom inte in förrän 28 januari. Samma dag ringde Claudia barnkliniken – och fick veta att svaret aldrig hade gått iväg.

– Jag fick intrycket att de struntar i att svara. Men jag ger inte upp. Samma sak får inte hända igen, man måste ta barns smärta på allvar, säger Claudia.

undefined
"Samma sak får inte hända igen, man måste ta barns smärta på allvar," säger mamma Claudia Behnan.
Brusten blindtarm

Den vanligaste orsaken till att blindtarmsbihanget brister är att den är inflammerad. Brusten blindtarm kräver omedelbar behandling då det kan leda till livsfarliga infektioner i bukhålan.

Hos barn kan det gå fort, bara tolv timmar, från de första besvären till att blindtarmen brister.

Symtom på bukhinneinflammation är magsmärta, feber över 39 grader, svårt att gå och problem med diarré eller svårigheter att bajsa.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!