FR Ramström vind AB har ansökt tidigare om att få bygga vindkraftverk på Morkulleberget öster om Kvarsebo. Första gången ville man bygga sex vindkraftverk. Länsstyrelsen i Östergötland avslog ansökan, för att vindkraftverken bedömdes hota naturvärden i området, främst fåglar.
I nästa ansökan hade vindkraftverken blivit färre men högre. Länsstyrelsen motiverar, än en gång, sitt avslag med att det finns havsörn, nattskära och fiskgjuse i området som riskerar att ta skada.
– Fåglar flyger ju hur som helst men om det finns häckande par i ett området så är de ganska stationära där. Bygger man då vindkraftverk i ett sådant område är risken stor att fåglarna flyger in i vindkraftverken, säger Jonas Källming, chef på miljöprövningsdelegationen.
Man har även observerat åtta olika arter av fladdermöss, bland annat flera högriskarter vid Morkullebergen. Vindkraftverken är tänkta att placeras i ett område som är viktiga flyttstråk för fladdermössen.
Förutom djurlivet kommer vindkraftverken att ha negativ inverkan på friluftslivet. Sörmlandsleden och Nävsjömossens naturreservat finns i närområdet, av det skälet anser miljöprövningsdelegationen att tre av vindkraftverken inte är lämpliga.
Var kan man bygga vindkraft om man ska ta hänsyn till både friluftsliv, fåglar och fladdermöss?
– I Östergötland är det svårt i de centrala delarna på grund av försvarsmakten. Det är också svårt utmed kusten på grund av skydd av arter. Då hamnar man oftast i de norra delarna, vid Finspång eller i söder vid Kinda och Ydre.
På Ramström vind är förvåningen stor över länsstyrelsens avslag.
– Vi har inte haft några indikationer på det här och stämt av med länsstyrelsen hela vägen om vilka kompletteringar de vill ha. Vi har uppfattat det som positivt läge, så det är lite chockartat för oss, säger Lars Hedberg, projektutvecklare vid Ramström vind.
De har möjlighet att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.
– Vi har inte bestämt än men med största sannolikhet kommer vi att överklaga.
Ni fick avslag förra gången på grund av fåglar, är det inte dags att ge upp det här området?
– Det kan man se det som men vi har vindkraft i andra fågeltäta områden. Om vi hade sett att det var en betydande påverkan på fåglar här hade vi inte fortsatt. Vi har gjort en bedömning, länsstyrelsen har gjort en annan.