Norrköpings största och mest uppmärksammade bostadsprojekt, Inre hamnen, växer nu så att det knakar. Samtidigt är försäljningen och uthyrningen av de nya bostäderna, där inflyttningen börjar våren 2024, igång bland flera av aktörerna. Där går det inte riktigt i samma höga tempo. Det förhållandevis höga ränteläget och en allmän ekonomisk osäkerhet gör att många spekulanter tvekar och väntar.
Vissa visar bra fart på affärerna. Andra sämre. Gemensamt är emellertid att alla signalerar tillförsikt snarare än oro, trots de tuffa tiderna.
Alexander Berg på Skandiamäklarna håller i försäljningen av Riksbyggens projekt Brf Kronomagasinet. Han vittnar om en i största allmänhet trögare marknad just nu, vilket påverkar branschen överhuvudtaget.
– Även om det finns intresse är spekulanterna försiktiga. På så sätt är marknaden annorlunda för stunden. Men jag tror inte att läget kommer att fortsätta att vara så över tid. Jag räknar med en förändring snart. Och vi märker också att intresset för Kronomagasinet är stort, säger han.
Hittills är tre av de 46 bostadsrätterna sålda.
Åse Ringborg, sälj- och marknadsansvariga på Riksbyggen Bostad, är dock inte orolig, trots de aktuella siffrorna.
– Kronomagasinet började att byggas i november 2022. Vi bygger på egen kassa och har inga säljkrav på oss i förväg. Vi var heller inte beroende av en viss försäljning när spaden sattes i marken. Men det går trögare än vad vi hoppats. Intresset är stort, men just nu är marknaden avvaktande. Vi hoppas att läget ska stabiliseras snart, men vi känner oss ändå trygga. Riksbyggen har ju ändå funnits i 80 år och det är en trygghet. Inte bara för oss utan även för boende och intressenter, säger hon.
Kronomagasinet kommer i färdigt skick att utgöras av 46 bostadsrätter, i en mix från ettor till femmor på mellan 28 och 145 kvadratmeter. Det lanseras som ett brett socialt spektrum med två gemensamma terrasser och övriga stora utemiljöer för de boende. Inflyttning sker om ett år, hösten 2024.
En annan aktör, Slättö, har kommit ganska långt med sitt Brf Litore alldeles intill Varvsparken. Åtminstone byggmässigt. Bostadshuset skjuter snabbt i höjden. Det är inte samma fart på försäljningen av de 37 bostadsrätterna. Hittills är 13 sålda.
– Det känns ändå positivt. Jag tycker att vi ligger bra till. Vi har inte gått ut med någon jätteoffensiv för att hitta köpare ännu. Vi räknar med att alla lägenheterna i det här unika läget kommer att gå åt och att tempot ökar i takt med att huset växer upp. Men det är trögt på marknaden just nu rent generellt. Det upplever nog alla, säger Charlotte Kronander, projektutvecklare på Slättö.
I Slättös utbud fanns från början bland annat två femmor för närmare tolv miljoner kronor styck. Nu återstår bara den ena av de båda paradlägenheterna sedan den andra sålts.
Ett projekt som däremot gått starkare försäljningsmässigt är HSB Brf Inre hamnen. Per Nordin, bygg- och fastighetschef på HSB Östra, beskriver läget.
– Vi har sålt 31 av 51 lägenheter nu och har en lägenhet reserverad och ytterligare ett par intressenter i dagsläget. Fördelen nu är att vi kan visa folk på plats eftersom stommen är uppe och taket är på. Det gör det enklare för kunden än att köpa på ritning. Nu kan vi i stället ställa oss på balkongen och se exakt vilken utsikt en specifik lägenhet har och hur stor lägenhet blir.
– Många säger att det blir bättre än förväntat och att det faktiskt ser ut som på de visualiseringar som har skapats innan projekt var igång. Vi kommer också att iordningställa en möblerad visningslägenhet, men det dröjer ytterligare ett par månader innan den är klar.
Det kunde dessutom ha varit ännu flera lägenheter sålda. Men spekulanter som hade nappat på den ursprungliga kostnadskalkylen, baserad på den lägre räntan som gällde då, erbjöds möjligheten att hoppa av köpet när räntan steg. Några gjorde så. Annars, tror mäklare Johan Ahlén på Länsförsäkringar, hade i princip allt varit slutsålt i Brf Inre hamnen vid det här laget.
Samtliga aktörer är dock ännu inte igång med att börja fylla upp sina respektive bostadshus med framtida liv och rörelse. Hyresbostäders Kanalhuset är ett sådant.
– Vi avser påbörja uthyrningen i maj nästa år och inflyttning är preliminärt vid årsskiftet 2024–25. I skrivande stund har vi cirka 900 intressenter anmälda i vår intressegrupp som vi kommunicerar med regelbundet. Så vi upplever att intresset är stort. Sedan hur många som går från ord till handling vet vi mer om efter nästa sommar, säger uthyrningschefen Thomas Gustafsson
Inte heller Mannersons Fastigheter har påbörjat uthyrningen av sitt projekt Kronomagasinet 3. Bebyggelsen består av ett större hus samt flertalet stadsradhus med sammanlagt 69 hyresrätter.
Detsamma gäller för Söderstaden där uthyrningen de 60 hyreslägenheterna i Bränneriet således inte har inletts ännu.
– Vi påbörjar uthyrning kring nyår, meddelar Emil Jonsson på ED Bygg.
Att allmänhetens intresse för Inre hamnen är stort råder det ingen större tvekan om, vilket också aktörerna i området ofta vittnar om och lyfter fram. Många flanerar i området, som sedan i somras till vissa delar är öppet för allmänheten. Låt vara att inte alla nödvändigtvis är spekulanter i allmänhet eller vill flytta till Inre hamnen i synnerhet. I vimlet en solig men blåsig söndagsförmiddag möter vi Cathrine Särner och Per Lindberg tillsammans med döttrarna Jonna och Tuva. Även om de inte kommer att flytta hit räknar de med att utnyttja de publika ytorna på sikt.
– Nej, vi flyttar nog inte hit. Men om det inte vore så dyrt...ja, då kanske. Det blir väldigt fint på sättet som vattnet utnyttjas i området. Vi bor i en lägenhet högst upp i ett hus på Styrmansgatan och har hela Inre hamnen i blickfånget därifrån. Men vi kommer i alla fall att gå hit i sommar för att bada och leka tillsammans med tjejerna. Mycket smidigare än att åka två mil till någon badsjö, säger Cathrine Särner.
Madeleine Rapp och Johan Gustafsson möter vi lite längre bort, närmare Brf Litore.
– Vi är här mest av nyfikenhet, säger Madeleine Rapp.
– Inte för att vi är spekulanter. Vi har precis köpt hus. Men det är spännande och intressant att gå här nere. Det är första gången och man slås framförallt av att det är mycket större än vi trodde. Kul att se hur fint det blir. Sedan ligger det förstås lite vid sidan av och det kan väl vara en nackdel.