Tre anhållna efter storbranden – 150 fick evakueras

En storbrand utbröt tidigt på söndagsmorgonen i en fastighet på Luntgatan/Vattengatan och ett stort antal boende fick räddas eller evakueras. I samband med branden skedde också en explosion – och tre personer har anhållits som misstänkta för den.

Räddningstjänsten använde flera kranbilar för att försöka komma åt branden.

Räddningstjänsten använde flera kranbilar för att försöka komma åt branden.

Foto: Fredrik Nygren

Norrköping2023-09-03 17:26

Klockan var strax innan 06 på söndagen när räddningstjänsten fick larm om en lägenhetsbrand. Då flera boende inte kunde ta sig ut via trapphuset fick de undsättas med hjälp av stegbilar.

– Folk stod på balkonger och kunde inte komma ut ur sina lägenheter. Det som var ovanligt var att det var en sån stor mängd människor. Vi var tvungna att prioritera att rädda liv, säger räddningsledaren Per Nisser, som beskriver situationen som "kaotisk".

Åtta personer fick föras till sjukhus, varav åtminstone ett barn, men alla visade sig ha klarat sig undan med lindriga skador. Inledningsvis gick dock Region Östergötland upp i stabsläge, för att vara redo ifall ännu fler hade behövt vård.

undefined
"Vi var tvungna att prioritera att rädda liv", säger räddningsledaren Per Nisser.

Först efter den inledande insatsen kunde räddningstjänsten börja släcka branden i lägenheten. Elden hann dock sprida sig till vindsplanet i fastigheten – och ledde till en omfattande brand.

Räddningstjänsten satte in stora resurser och meddelade först vid 11-tiden att branden var under kontroll. Skadorna på fastigheten var dock mycket stora.

– Taket är helt förstört, sedan vet inte jag om man kan spara lite av det. Men det som är ovanligt är att fasaden buktar så pass mycket. Den tror jag inte att man kommer att kunna laga. Den har lossnat, säger Per Nisser, som tillägger att huset inte bara är brand- och rökskadat, utan också har fått skador av släckningsvatten och sannolikt av detonationen.

– I vissa delar av huset kommer det att ta väldigt lång tid innan man kan flytta in, säger Per Nisser.

undefined
Taket fick stora skador efter branden.
undefined
Från vänster: Tony Georgsson, säkerhetsstrateg på kommunen, Frida Braf, chef för lokalpolisområde Norrköping och Per Nisser, från räddningstjänsten, höll en presskonferens på söndagseftermiddagen.

Direkt efter larmet fick drygt 150 boende i fastigheten evakueras. Matteus kyrka, som ligger i närheten, öppnades upp och här fick de drabbade hjälp.

Säkerhetsstrategen Tony Georgsson, för dagen med titeln kommunens tjänsteperson i beredskap, var en av de som mötte de evakuerade.

– Vi har samlat in uppgifter från människor för att se vilka behov som finns. Det handlar om att se till så att alla har mediciner, mat och kläder. Sen behöver vi se till så att människor har någonstans att bo i natt, säger han.

I första hand är det fastighetsägaren, i andra hand försäkringsbolaget och i tredje hand socialen som ska lösa boende vid en sån här händelse.

– Vi garanterar att alla har någonstans att sova i natt. Vi löser hotell, vandrarhem eller andra lösningar, säger Tony Georgsson, som berättar att 70–80 personer behöver hjälp på något sätt, bland annat med mediciner.

– Det behövs insulin, blodtrycksmedicin och andra viktiga mediciner, säger han.

undefined
"Det är ett antal familjer som behöver någonstans att bo", säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M), som besökte brandplatsen på söndagen.

Även kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) besökte brandplatsen och Matteuskyrkan. Hon hade ett tydligt budskap till de Norrköpingsbor som oroades efter både storbranden.

– Att avvakta. Vi är ett antal myndigheter som samarbetar och vi har även tagit hjälp av ett antal hjälporganisationer, som till exempel kyrkan. Tillsammans med fastighetsägaren hanterar vi det akuta i stunden, tillsammans med fastighetsägaren. Det är ett antal familjer som behöver någonstans att bo.

undefined
Sprickor i fasaden på det branddrabbade huset.

Fastighetsägaren, Gustavssons bostäder, hade huvudansvaret i sökandet efter tak över huvudet på de drabbade.

– De som har fått sina lägenheter helt förstörda ska få boende på hotell eller i andra lediga lägenheter. Där samarbetar vi med Lundbergs och Rikshem, säger Andreas, som jobbar på företaget.

undefined
"Jag förstår att det finns en oro hos allmänheten", säger Frida Braf, chef för lokalpolisområde Norrköping.

I samband med branden skedde också en detonation i fastigheten. Polisen höll under förmiddagen ett 30-tal förhör. På kvällen meddelade chefsåklagare Torsten Angervåg att två personer, en man och en kvinna i 20-årsåldern, hade anhållits misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

– Vi behöver mer uppgifter och hålla fler förhör, för att få en tydlig bild av vad som hänt och eventuella kopplingar till tidigare händelser, säger lokalpolisområdeschefen Frida Braf, på frågan om man misstänker en koppling till den senaste tidens våldsvåg i Norrköping.

150 Norrköpingsbor är nu drabbade av den här händelsen som inträffat. Vad tänker du om det?

– Jag ser allvarligt på det och jag förstår att det finns en oro hos allmänheten. Det vill jag att man som Norrköpingsbo ska förstå, att vi från polisens sida i samverkan med kommunen gör allt vad vi kan för att man ska kunna känna sig trygg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!