Det har nu gått exakt ett år sedan polisen hittade treåriga Esmeralda avliden, insvept och gömd under en säng i bostaden som hon delade med sina biologiska föräldrar och två syskon. Vi har under året skrivit om polisinsatsen, gripandena, häktningar, pappans dödsfall i häktet, åtalet, rättegången, förhören, domen, överklagandena och nu senast om det nya bevismaterialet inför förhandlingen i hovrätten.
Rättsexperten Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nuvarande ordförande i Brottsofferjouren, har följt det uppmärksammade fallet med stort intresse. Men trots alla händelser under året tycker Sven-Erik Alhem att man bör fokusera på det som hände under de drygt tre år som Esmeralda fick leva.
– Även om det nu blir uppföljning kring hennes död borde fokus ligga på den märkliga behandling hon utsattes för när hon levde. Däri ligger den stora tragedin, säger Sven-Erik Alhem och fortsätter:
– Jag syftar både på rättsväsendet, hur domstolarna beslutade om hur hon skulle leva, och samhället i stort.
Det var som bekant Kammarrätten i Jönköping som beslutade att Esmeralda inte skulle bo kvar i familjehemmet, utan i stället flytta hem till sina biologiska föräldrar. Det har nu också visat sig att det fanns stora brister i hur socialtjänsten inom Norrköpings kommun skötte Esmeraldafallet.
– Den här handläggningen fick fruktansvärda konsekvenser för den här lilla flickan, konstaterar Sven-Erik Alhem.
Han välkomnar den utredning som regeringen påbörjade i april förra året där målet är att få till en Lex Lilla Hjärtat – som ska stärka tryggheten för barn som måste flyttas från sitt hem i tidig ålder.
Utredaren, Charlotte Lönnheim, ska bland annat se över det om bör införas en skyldighet för socialnämnden att följa upp barns situation efter att en placering har upphört. Hon ska också undersöka möjligheten för socialnämnden att kunna besluta om att vårdnadshavare eller föräldrar ska uppvisa resultat av drogtest.
– Jag hoppas att den här tragiska händelsen kan bidra till att vi får en vändning i den här viktiga frågan. Att barnets bästa hamnar i fokus, säger Sven-Erik Alhem.
När det gäller den rättsliga aspekten väntar hovrättsförhandlingar i Jönköping senare i vår. Detta efter att både åklagare och försvarssidan överklagat domen från Norrköpings tingsrätt, där mamman dömdes för grovt vållande av annans död.
– Den efterföljande rättsprocessen i hovrätten är inte enkel att förutspå. Jag vill inte spekulera i vad hovrätten beslutar, det är svårbedömt, säger Sven-Erik Alhem.
Den 21 januari presenterade chefsåklagaren Torsten Angervåg i Norrköping nytt bevismaterial i fallet, som han menar kan få hovrätten att döma mamman för mord eller dråp. Enligt Torsten Angervåg är det nu styrkt att mamman var narkotikaberoende vid tiden för Esmeraldas död. Nya vittnen ska enligt åklagaren också visa att Esmeralda utsattes för kraftigt våld.
Hur ser du på det nya bevismaterial som åklagarsidan lagt fram?
– Det är möjligt att åklagaren får fullt bifall av domstolen. Men det är mycket svårt att bedöma utgången i den här typen av fall, säger Sven-Erik Alhem.
Vad är det som gör det hela så svårbedömt?
– När en av de misstänkta är avliden är det alltid svårt. Det faktum att det fanns två misstänkta medför bevissvårigheter, det går alltid att skylla på den andra, konstaterar Sven-Erik Alhem.