Trafiken i centrum stängs av - i ett halvår: "Kämpigt"

Stiftelsen Kulturmiljövård kommer att övervaka schaktningen av markarbetena för nya spårvagnsspår på Nygatan så att inga fornlämningar skadas. Sträckan för den arkeologiska undersökningen mäter närmare 700 meter.

I vår inleds arbetet med att anlägga nya spårvagnsspår på Nygatan. Då går också startskottet för Stiftelsen Kulturmiljövård som övervakar schaktningen av markarbetena.

I vår inleds arbetet med att anlägga nya spårvagnsspår på Nygatan. Då går också startskottet för Stiftelsen Kulturmiljövård som övervakar schaktningen av markarbetena.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2021-01-12 16:28

– Det är så här man måste göra under vissa sträckor när det grävs inom Norrköpings gamla innerstad. Vi kan stöta på delar av hus som förr låg i utkanten av staden. Det är det vi vill veta mer om. Allt tidigare än 1850 räknas som en fornlämning, säger Theres Furuskog, antikvarie vid Stadsmuseet.

Spårvagnsspåren – på sträckan mellan Hörngatan och Ebersteinska gymnasiet – är slitna och ersätts med nya 2021. Arbetet påverkar trafik och framkomlighet i stor utsträckning, när Nygatan stängs av i olika omgångar mellan april och november. Tanken är att stänga av ett kvarter i taget i mellan fyra och åtta veckor åt gången, uppger kommunen.

Östgötatrafiken planerar att trafikera sträckan Söder Tull–Klockaretorpet med buss via Södra Promenaden.

– Vi kör med buss enligt samma tidtabell som för spårvagnen och förstärker med extrabussar i rusningstrafik. Den enda hållplatsen som inte trafikeras är Strömbacken. Här hänvisar vi till Vägträffen eller Väster Tull, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef, Östgötatrafiken.

– Det kommer att vara kämpigt under avstängningstiden, men då vi samordnar arbetet med projekt Sandtorp, Eon och Nodra blir avstängningen effektiv och koncentrerad i stället för att pågå i flera år, säger Gustav Flodén, enhetschef för spår.

Delar av markarbetet på Nygatan utförs inom fornlämningen (Norrköpings stadslager). Målet är att – i första hand – undvika att fornlämningar på platsen skadas, men om detta inte kan undvikas ”ska man med ett vetenskapligt arbetssätt undersöka, om möjligt datera och dokumentera den eller de fornlämningar som framkommer vid schaktningen”, enligt förfrågningsunderlaget från länsstyrelsen.

Nygatan tangerar Norrköpings stadslagers södra gräns, från 1600 fram till slutet av 1800-talet. Jordarna precis utanför stadsgränsen här kallades för Krögare- och Murgärdet och verkar ha tillhört staden. Av kartorna att döma från mitten av 1800-talet ska det också ha funnits en stadsport mitt för Butgatan som gick under namnet Kransporten.

Projektledaren Fredric Wirbrand från Stiftelsen Kulturmiljövård gissar att grävjobbet för de nya spårfundamenten i marken kräver åtminstone en meters djup. Det kan öppna för att hitta lämningar efter en vall, ett plank eller ett dike.

Karta: Nygatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!