Ytterligare en polis fick lindriga skador i samband med attacken utanför polishuset på måndagseftermiddagen. Det förklarar chefsåklagare Torsten Angervåg i ett pressmeddelande vid klockan 14.10 på tisdagen.
Båda personerna var civilklädda vid tillfället. Polisen undersöker vad som ligger bakom attacken.
– Vad gäller motivet är det för tidigt att ha någon teori om det. Säkerhetspolisen informeras alltid vid den här typen av händelser, men det finns inget som tyder på att det skulle vara en planerad terrorhandling, skriver Torsten Angervåg i pressmeddelandet.
Den person som greps och anhölls efter attacken – en man i 60-årsåldern – är misstänkt för försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse. Åklagaren förklarar att det är den personen – och ingen annan – som just nu är misstänkt i utredningen.
– Det finns inget som tyder på att det skulle finnas fler gärningspersoner, det var av allt att döma en isolerad händelse genomförd av en enskild gärningsman. Det finns inte heller någon känd koppling till de målsägande, enligt Torsten Angervåg som leder förundersökningen.
Åklagaren har fram till 2 mars på sig att besluta om personen ska begäras häktad eller inte.
Förstämningen är stor bland poliserna i Norrköping. Frågorna var många och intresset stort när polisen bjöd in till pressträff med anledning av allvarliga händelsen utanför polishuset i Norrköping, då en polis attackerades med en kniv av en man i 60-årsåldern, och ytterligare en skadades lindrigt.
Några tydliga svar om händelsen och varför den inträffade blev det dock inte. Polisen är mycket förtegen och hänvisar till pågående utredningen.
– Vid 16-tiden (måndag) när polisanställda började lämna polishuset uppstod en konfrontation utanför receptionen. Det slutade med att en polis blev knivhuggen. Tjänstgörande poliser anslöt fort och oskadliggjorde gärningsmannen. Man sköt honom genom verkanseld. Både gärningsman och skadade polisen fördes till sjukvårdsinrättning, säger Peter Wahlberg, kommenderingschef och lokalpolisområdeschef i Norrköping.
Han reagerade mycket starkt när larmet kom.
– Jag reagerade med ilska och förstämdhet. Jag blir bedrövad, det som har hänt ska inte ske.
Var den skadade polismannen på väg hem?
– Det var runt 16, och runt den tiden på dygnet är det flera som lämnar arbetsplatsen, säger Peter Wahlberg.
Var den skadade polismannen målet för attacken eller var det en slump?
– Det är inget jag svarar på. Det ligger inom ramen för det utredande arbetet.
Ni har sagt att misstänkte gärningsmannen var känd av polisen sedan tidigare. I vilket sammanhang? Rör det sig om grova brott?
– Det uttalar vi oss inte om. Det ligger under åklagarkammaren.
Polisarbetet fortsätter nu, enligt plan.
– Vi har tre operationslinjer. Dels jobbar vi inom ramen för regionala särskilda händelsen. Vi arbetar med det brott som skett, vi arbetar med att analysera fortsatt eventuell hotbild och vi arbetar med omhändertagande av egen personal. Det sistnämnda är jätteviktigt för oss att jobba med, säger Peter Wahlberg.
Vad gör ni för kollegorna?
– Vi har en uppbyggd krisorganisation, en uppbyggd struktur för vilka samtal som bör ske, när de ska ske och med vilken ledande och guidande personal. Det ligger inom ramen för vårt krisstödsarbete och där har vi redan börjat ta omhand de som var närmast själva händelsen. Sen går vi vidare i ett bredare perspektiv. Självklart är det många som reagerat starkt på det som hände.
Vad sker konkret nu?
– Den regionala särskilda händelsen fortsätter. Vi kommer fortsätta lägesuppdatera, det är inom ramen för de tre operationslinjerna vi bedriver arbetet.
Kan du säga något om fyndet vid brottsplatsen?
– Det ligger inom ramen för den utredning som bedrivs så det kan vi inte uttala oss om.
Under pressträffen framkom att läget för skadade polisen är stabilt men allvarligt. Även misstänkte gärningsmannen skadades och hans läge beskrivs som stabilt. Den misstänkte är en svensk medborgare i 60-årsåldern och inget tyder på att han hade några medhjälpare.
Angående uppgifterna om att mannen placerat ut en misstänkt bomb i anslutning till händelsen svarar John Andåker, chef för utredningssektionen i Östergötland:
– Vi har bara sagt att det är misstänkt farligt material.