Har du några konkreta förslag på åtgärder som hjälper här och nu?
– Vi måste titta på de anställdas vardag för att se var tidstjuvarna finns, vilka administrativa bördor vi kan lätta, vilka rutiner som kan förändras eller IT-system som kan förenklas, säger Marie Morell och fortsätter:
– På sikt måste vi arbeta med att styra om flödet av patienter, så att bara de med verkligt behov hamnar på akutmottagningen. För så är det inte i dag.
Här tror hon att digitala verktyg kan vara en del av lösningen, liksom att stärka primär- och äldrevården, så att inte minst sjuka äldre slipper hamna på akutmottagningen "i onödan".
Marie Morell var landstingsstyrelsens ordförande mellan åren 2006 och 2014 och har de senaste två mandatperioderna varit oppositionsråd. Efter valet kommer hon åter ha en ledande position i det nya samarbetet mellan M, KD och L. Men när vi träffas är det nya styret ännu inte officiellt och hon vill vänta med att presentera mer skarpa förslag.
Innan valet nämnde du bland annat höjd OB-ersättning för vårdpersonal?
– Det kan vara ett sätt att lösa bemanningsfrågan på kort sikt, men på längre sikt handlar det självklart om att få en arbetsmiljö som gör att de anställda orkar jobba heltid och hittar tillbaka till arbetsglädjen.
Även hyrpersonal är, enligt Marie Morell, exempel på en kortsiktig lösning. I dagsläget går omkring fyra procent av regionens budget till bemanningsföretag, vilket hon tycker är för mycket.
– Hyrpersonal är bra för att lösa vissa toppar, men i dagsläget är vi mer eller mindre beroende av den och det är bekymmersamt, säger hon och pekar på att regionen måste bli bättre på att behålla den personal de har i stället för att jaga efter ny.
Den nytillträdda sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD) är inne på samma linje.
– Det är bara genom att fler orkar stanna kvar, att fler kan arbeta heltid, som gör att vi kan få fler vårdplatser, att vi kan korta vårdtider och bygga ut primärvården, sa hon på en livesänd presskonferens i samband med att nya siffror från Socialstyrelsen visade att väntetiderna på akutmottagningarna i landet ökar – och nu är längre än före pandemin.
I snitt måste en person vistas på akuten i fyra timmar och 21 minuter.
Arbetsmiljöverket har beslutat att inspektera landets akutsjukhus, just med anledning av många rapporter om hög arbetsbelastning, personalbrist och överbeläggningar.
Håller du med om bilden att situationen på akuten i Norrköping är den värsta hittills?
– Ja, och det verkar ju vara en gemensam bild över stora delar av landet. Så eländigt som det är nu har det inte varit tidigare, säger Marie Morell.
Men du har ju varit med och styrt under många år, hur har det kunnat bli så här?
– Ja du, det är tiotusenkronorsfrågan. Men jag tror att det är en kombination av många saker, säger hon och tar bland annat upp den demografiska förändring som just nu sker.
I framtiden kommer antalet äldre personer som behöver vård att öka, samtidigt som de arbetsföra minskar och Marie Morell tror att det bland annat är detta vi ser början på nu.
Är det inte så enkelt som att det behövs fler anställda inom vården?
– Det behövs inte nödvändigtvis fler personer, men fler arbetade timmar.
Hon menar att de måste börja med att kartlägga arbetssituationen och därefter arbeta fram ett fåtal tydliga förbättringsåtgärder. Detta kan innebär att visa projekt som tar tid från själva kärnverksamheten kan komma att skrotas eller pausas under kommande mandatperiod.
– Vi kan inte ägna oss åt pynt och lullull när vårdpersonalen går på knäna.
Kan du ge exempel på lullull?
– Det kan handla om vissa certifieringar inom exempelvis miljö och jämställdhet, som ökar den administrativa bördan. Det är självklart viktiga frågor, men vi måste ha full fokus på vården just nu.
Skulle du säga att akutmottagningen på Vrinnevi är patientsäker?
– Patientsäker är ett knepigt begrepp, men jag förstår personalens oro över om de verkligen kan se till patientens bästa.
Nu när ni kan driva er politik – hur länge måste patienter och anställda vänta på att situationen ska bli bättre?
– Självklart hoppas vi att våra politiska förslag ska få effekt, men jag tror tyvärr att det kommer att ta tid då det är ett arbete som vi behöver göra tillsammans mellan politik och verksamheten i vården.