Victoria Cortes och hennes kollegor delar bekymret med många andra i branschen. Skönhetsprodukter – kosmetika, parfymer och krämer – av kända märken är hårdvaluta. Framför allt parfymer av exklusiva varumärken är stöldbegärliga och eftersökta.
– Ärendena brukar oftast sluta med skadegörelse på larmade förpackningar, att man försöker plocka ut en vara eller att någon är på väg att stjäla. Jag har fått uppfattningen att många tjuvar är kända av polisen. Mitt råd till andra butiker är att polisanmäla allt, säger hon.
Ligor med preparerade väskor som åker runt och stjäl är svårstoppade. Varorna hamnar på säljsajter, sociala medier eller hos köpare på andra orter. Nyligen hade någon lagt ut testprodukter, det vill säga parfymer som kunder får prova i butikerna, till försäljning.
– Vem stjäl och vem köper öppnade provflaskor som ingen har en aning om vad man kan ha gjort med, frågar hon sig.
Trots polisanmälningarna har ingen som stulit hos Kicks på Ingelsta Shopping fällts i tingsrätten under hennes två år som butikschef.
Händer det att ni blir hotade?
– Ja, män kan bli hotfulla när vi tar dem på bar gärning och säger till. Men aldrig en kvinna. Det har i alla fall inte hänt mig under alla år i branschen.
– Majoriteten av dem vi avslöjar är vuxna människor. Det är sällan det handlar om ungdomar. Det går nog inte en vecka utan att vi har någon incident. Då känns det bra att vi har väktare som cirkulerar runt i gallerian och som alltid går att ringa till, berättar Victoria Cortes.
Thomas Agnevik, polisens presstalesperson, berättar att eftertraktade varor i mindre förpackningar är svåra att skydda i butikerna.
– Larm i all ära, men det är inte alltid avskräckande. Det är för lätt att gå undan, plocka ur flaskorna och "droppa" förpackningarna. Polisen har haft fall där notoriska tjuvar lämnat butiken springande med varan i handen och sedan lämnat över varorna till en bekant som också flyr. För personalen blir det förstås stora svårigheter att bevisa vem som har gjort vad i efter hand, säger Thomas Agnevik.
För att motverka många parfymstölder vill han återgå till traditionell manuell försäljning "över disk" och låsta skåp. För att fler tjuvar ska kunna gripas och lagföras måste också fler stoppas efter att den sista betalningsmöjligheten (kassan) har passerats.
– Det sämsta är när butikerna ställer ut snurror eller korgar med reavaror utanför affären. Om jag då innan jag går ut smusslar ned en dyr parfym i fickan och jag blir stoppad efter kassan kan jag påstå att jag bara skulle titta på reavarorna, inte stjäla parfymen.
Polis och åklagare har även att förhålla sig till åtalsunderlåtelse och förundersökningsbegränsning om tjuven dömts för andra brott och det nya brottet inte innebär straffskärpning. Det förstnämnda betyder att brottet utreds utan åtal eller rättegång. Begränsningen innebär att utredningen hålls ned till att omfatta det väsentligaste. Straffet blir inte dubbelt så långt om tjuven döms för två stölder istället för en.
– Som områdespolis kom jag ofta i kontakt med återfallsförbrytare som misstänktes för 50– 60 brott men det var bara de fem grövsta som ledde till åtal. Resten av ärendena skrevs av eftersom de inte påverkade påföljden. I flera fall sågs det naturligtvis som stötande.