Tio ungdomar åtalas för inblandning i Navestadupploppen

Tio ungdomar, som i samband med påskupploppen i Navestad var 15-17 år gamla, åtalas nu för grova brott. "Det är en bedrövlig utveckling", konstaterar poliskommissarie Jan Staaf.

Kravallutrustad polis vid Ringdansens centrum under upploppen i Navestad i Norrköping den 17 april förra året. Poliser som var i tjänst vittnar om hur det var att befinna sig mitt i upploppet. "Om hjälmen spricker så hade jag väl dött av de stenarna", säger en av poliserna.

Kravallutrustad polis vid Ringdansens centrum under upploppen i Navestad i Norrköping den 17 april förra året. Poliser som var i tjänst vittnar om hur det var att befinna sig mitt i upploppet. "Om hjälmen spricker så hade jag väl dött av de stenarna", säger en av poliserna.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Norrköping2023-01-19 15:34

Under torsdagen väckte kammaråklagare Thomas Ramstedt åtal mot tio ungdomar som misstänks ha varit inblandade i påskupploppen i Navestad förra året. Det anmärkningsvärda är att samtliga åtalade var i åldrarna 15–17 år när de misstänkta brotten begicks.

undefined
De tio ungdomar som nu åtalas för grov sabotage mot blåljuspersonal var under upploppen 15-17 år gamla.

– Några hade precis fyllt 15 år. Det här var en väldigt farlig situation när det pågick. Det var inte lämpligt att vara ute mitt bland det när man är så ung, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt.

Hur ser du på vårdnadshavarnas ansvar?

– Som sagt, det var inte lämpligt att befinna sig i den här farliga situationen, det har ju beskrivits av andra som en krigszon. Att sedan aktivt delta är naturligtvis ännu värre. Men det verkar som att man inte har insett allvaret och bara ryckts med.

Även poliskommissarie Jan Staaf, som leder utredningsarbetet, slås av de låga åldrarna på de åtalade. 

– Det är beklagligt och sorgligt när så unga människor begår grova brott. Vi har identifierat ännu yngre, sådana som inte ens är straffmyndiga. Det är en bedrövlig utveckling, säger han.

undefined
Kriminalkommissarie Jan Staaf leder gruppen som utreder påskupploppen i Navestad i Norrköping. Bakom honom kollegorna Kristina Rolin, Erik Pettersson, Ingemar Källstrand, Marcus Larsson och Jeanette Bårli.

Enligt Jan Staaf har vuxna människor befunnit sig i närheten av de unga när de misstänkta brotten begicks.

– En del av dem hade nog inte klart för sig vilka allvarliga brott det handlar om.

De som nu åtalas, samtliga är män, för grov sabotage mot blåljusverksamhet är två 15-åringar, två 16-åringar, två 17-åringar och två 18-åringar. Dessutom åtalas två 16-åringar för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt grovt våld mot tjänsteman. 

– De här ungdomarna har, enligt min bedömning, kastat stenar mot blåljuspersonal, säger Thomas Ramstedt.

undefined
Under våren väntas nya åtal mot minst tio misstänkta personer som har fyllt 18 år.

I polisens förundersökning finns flera vittnesmål från poliser som blivit utsatta för stenkastning.

– Hade jag inte haft skydden då hade jag blivit allvarligt skadad. Om hjälmen spricker så hade jag väl dött av de stenarna. Att jag sitter här idag och är hel är tack vare mina kroppsskydd, säger en av poliserna i förhör.

Poliser som var i tjänst 17 april har också vittnat om hur ansträngt läget var för de som var mitt inne i upploppet.

– Jag reflekterar över en sak som jag aldrig trodde att jag skulle uppleva i min polisiära karriär. Det är att flera kollegor ber oss om mer ammunition då man nästintill har skjutit tomt i sina magasin. Även OC-sprayen är slut för de flesta. Det är saker jag aldrig trodde att jag skulle få höra, säger en polis i förhör.

Som vi tidigare berättat har det funnits gott om bild- och filmmaterial.

– Det är olika slags material, som privatpersoners mobiler, polisens kroppskameror, fasta kameror och på påskdagen hade vi ju även en polishelikopter i luften. Det är givetvis tacksamt i min roll som åklagare att ha tillgång till det här materialet, säger Thomas Ramstedt.

Polis och åklagare har inför åtalet koncentrerat sig på de yngsta då lagen säger att rättsväsendet måste agera skyndsamt när det gäller unga misstänkta. Samtliga åtalade är straffmyndiga, men fängelse är inte aktuellt då de är minderåriga.

undefined
Kammaråklagare Thomas Ramstedts förhoppning är att rättegångarna mot de nu åtalade inleds inom ett par veckor.

– Vi har inte diskuterat påföljdsfrågan än, men alternativen är vård, ungdomsvård eller ungdomsövervakning, säger Thomas Ramstedt och syftar på den lag som trädde i kraft i januari 2021.

Rättegångsstart sker troligtvis inom ett par veckor. Senare i vår väntar ytterligare åtal mot minst tio misstänkta som har fyllt 18 år.

Det framgår inte av åtalet om de åtalade erkänner eller förnekar brott.

Detta har hänt

Den 14 och 17 april 2022 utbröt våldsamma upplopp i Navestad i samband med att den extreme högerpolitikern Rasmus Paludan aviserat att komma till området och bränna koranen.

Stenar kastades, fordon sattes i brand, många poliser skadades och även räddningstjänsten angreps. I oktober 2022 dömdes de tre första männen för bland annat grov sabotage mot blåljusverksamhet.

På torsdagen åtalades tio ungdomar för grov blåljussabotage, de var 15-17 år under upploppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!