– Det finns många förklaringar, säger Evalotte Mörelius som just har skrivit en bok om ”Stress hos barn och ungdom”.
Det talas mycket om stress hos unga människor i dag och om hur viktigt det är med tidiga insatser eftersom stressrelaterade sjukdomar grundläggs när vi är små. Ändå handlar nästan alla antistressböcker om stress i arbetslivet, ingen har skrivit om hur man upptäcker tecken på stress hos barn och hur den kan förebyggas.
– Jag insåg att den här boken saknades, säger Evalotte Mörelius. Barn och unga får hjälp inom vården när problemen med långvarig stress väl har uppstått, men det förebyggande arbetet saknas. Jag ville göra en lärobok för blivande sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, och egentligen för alla som möter barn i deras vardag.
Det gäller att lära sig hur barnets stressignaler ser ut. Symptomen för ett spädbarn kan vara att det slutar att äta, gråter mycket och är svår att trösta, går inte upp i vikt.
Symptom som kan ha 1 000 förklaringar?
– Precis! Det är just därför vi måste ha kunskap, säger Evalotte Mörelius. Vi måste bli medvetna om signalerna och vad de står för.
Tecknen på stress förändras förstås med åldern. En tonåring kan visa sitt behov av uppmärksamhet genom att slå sönder saker, mobba någon eller förstöra för andra.
– Samtidigt som det är alldeles normalt för en tonåring att humöret pendlar, att man inte vill stiga ur sängen på morgonen och att man byter klädstil varannan dag, säger Evalotte.
Vad är då det viktigaste man kan ge sitt lilla barn, för att början ska bli bra?
– Barnet behöver en trygg person att ty sig till, närhet, att man förstår barnets signaler och behov.
Någon som inte är upptagen med annat (som mobiltelefonen) när barnet vill ha kontakt?
– Ja.
Evalotte Mörelius bestämde sig för att blir sjuksköterska för att hjälpa små barn redan innan hon själv började skolan. Och någon annan plan blev det aldrig. Hon har mest jobbat som specialistsjuksköterska inom neonatalvården, där för tidigt födda barn börjar sina liv.
– De barnen utsätts för mycket stress: olika undersökningar, behandlingar och provtagningar, allt för att de ska överleva.
– Studier under 2000-talet visar att barnen utsätts för i genomsnitt 7–13 smärtsamma procedurer varje dag, de minsta utsätts för mest. De riskerar att påverkas långt in i framtiden. Vi kan idag en del om detta, och de smärtsamma procedurerna har minskat, men vi behöver veta mycket mer. Så jag började forska på området.
Doktorsavhandlingen handlade om stress hos just för tidigt födda barn. Sedan har hon utvidgat sitt forskningsområde. Spädbarn får ett eget kapitel i den nya boken, men också lite större barn och tonåringar.
Det finns olika former av stress och det är långvarig stress som skadar. Den skapar långvarigt förhöjda nivåer av stresshormoner och det kan leda till sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och cancer. Försämrat minne, sämre koncentration, sömnstörningar och infektionskänslighet är andra tänkbara följder av stress under lång tid.
– Akuta stressituationer är en annan sak, det är till exempel inte farligt för hälsan att springa till bussen! Det allvarliga är den långvariga stressen och vi behöver verktyg och strategier för att klara av den. Ineffektiva strategier för stresshantering under första levnadsåret ökar risken för stressrelaterade problem i vuxen ålder.