I vintras var Håkan Thornell inne på att ta ner skylten för gott. Han tyckte att han behövde den tiden till annat. Men skylten, med ett nytt stridsrop varje månad, står kvar. Och lär så göra.
– Jag får dra ned på någonting annat av allt jag håller på med i stället, säger Håkan Thornell. Jag slutar inte med skylten. Jag kan bara inte. Inte nu.
Den 14 meter långa och två meter höga skylten sitter intill E4 just där Håkan Thornells ängsmark övergår i skog. Väl synlig från vägen. Just nu är budskapet ytterst kort och direkt: ”Ät svenskt!!”. Men till på lördag, när skylten officiellt fyller 20 år, ska ett nytt meddelande vara på plats. Tillverkningen är i full gång i skyltmålarens verkstad.
– Tidigare, innan jag byggde verkstaden, målade jag dem i köket, säger han. Det var inte helt lyckat. Det blev en del målarfärg på köksgolvet. När jag byggde verkstaden var jag noga med att göra den exakt lika lång som skylten. 14 meter. Jag använder tjock papp och vilken billig färg jag än råkar ha hemma. Den blåa färgen till Ät svenskt-skylten skulle egentligen vara till trädgårdsmöblerna.
För tio år sedan, när skylten således fyllde tio år, var dåvarande landshövdingen Björn Eriksson på plats och höll tal. 20-årsjubileet får vänta till den 3 augusti då det vankas festligheter vid Håkan Thornells eget café Ingelstorp.
– The Tigers ska spela, säger Håkan Thornell. De passar samtidigt på att fira att det var 20 år sedan de återförenades. Dessutom har Lasse Stjernkvist lovat att komma och hålla tal.
Under de 20 åren har det blivit runt 200 skyltar. Målsättningen har varit ett nytt budskap i månaden. Riktigt det tempot har dock inte Håkan Thornell lyckats hålla. Men han försäkrar att det inte är speciellt svårt att hitta på nya budskap.
– Det svåra är att hålla det kortfattat, säger han. Små variationer i texten kan ändra mycket. Känns ett budskap hårt brukar jag lägga in ett frågetecken. Då blir det genast lite mjukare. Ibland känner jag mig lite feg. Jag har till exempel aldrig skrivit någonting om invandrarfrågor. Det är märkligt att det ämnet ska vara så känsligt. Det borde inte vara värre än frågor som rör sjukvård eller äldrevård.
Annars brukar skyltarna inte väcka några starkare känslor hos de som läser dem från motorvägen.
Sällan mer än en uppmuntrande tutning när han är i färd med att sätta upp en ny.
Det dominerande ämnet i budskapen är landsbygden och Håkan Thornell är själv särskilt nöjd med skyltar som ”Välkommen till Kolmården, den fjärde glesbygdsregionen” och ”I städer byggs väggupp för miljoner, på landsbygden är de gratis”.
– En annan jag är nöjd med är ”Har SJ kommit för att stanna?”, säger han. Den skrev jag när tågen stod stilla för ett par år sedan.
Däremot är Håkan Thornell mindre nöjd med att han inte brytt sig om av dokumentera sina skyltar. Bara en bråkdel av de drygt 200 skyltarna har hamnat på bild. Några av de bilderna ser ni på det här uppslaget.
– Är det någon som har egna bilder på mina gamla skyltar får de gärna höra av sig, säger han. Jag hoppas kunna ordna en utställning i samband med att vi firar de 20 åren.