Talade ut i NT - får flytta ut från asylboendet

I nära ett halvår har Ibrahim Sajer och hans fru Haifa bott på asylboendet Turistgården. I förra veckan talade han ut i NT och 24NT när boendet hungerstrejkade. Nu flyttas han till Gusum.

Hemma. Ibrahim Sajer och hans fru har känt sig hemma på Turistgården sedan de hamnade här för knappt ett halvår sedan. De har fått vänner och känner till Norrköping väl.

Hemma. Ibrahim Sajer och hans fru har känt sig hemma på Turistgården sedan de hamnade här för knappt ett halvår sedan. De har fått vänner och känner till Norrköping väl.

Foto: Mikael Strand

Norrköping2016-03-17 22:00

Videon är inte längre tillgänglig

– Vi fick beskedet igår (på onsdagen) om att vi måste flytta till ett annat boende. Vi vill inte alls flytta, men jag fick veta att det är för att jag sagt i tv att jag inte trivs här, säger han lågmält.

– Men jag trivs visst här. Jag pratade för mångas räkning när jag förklarade att vi inte trivs med maten, men jag har verkligen inte ansökt om att bli förflyttad från boendet och från Norrköping.

Avskräckande bestraffning

Den 33-årige IT-teknikern som kommer från staden Qamishli i Syrien är bra på engelska.

– De flyttar mig som bestraffning och för att skrämma de andra, det är jag säker på, säger han.

Han menar att det var han som av gruppen ansågs bäst lämpad att prata i tv och lyfta fram de 170 personernas budskap inför reportrarna.

– Och när jag frågade Migrationsverkets personal varför sa de att det var för att jag sagt att jag inte trivs, för att vi skulle pröva ett annat boende och att jag kanske skulle gilla maten där.

Får vänners hjälp

Ibrahim Sajer visar upp de två bussbiljetter som paret fick av Migrationsverket på förmiddagen. Bussbiljetter som inte är något alternativ om han och hustrun ska lyckas få med sig de ägodelar de samlat på sig under månaderna på Turistgården. I rummet där de har sin våningssäng ligger kläder, mat och husgeråd hastigt nedpackade i kassar så att vänner med bil som ska skjutsa dem till Gusum.

– Vi har fått så mycket av vännerna vi har här, säger Haifa Sajer.

Hon är 21 år och pluggade biokemi på universitetet när kriget bröt ut i Syrien.

Demokratisk fråga

När vi samtalar med varandra på Turistgårdens innergård samlas allt fler av de boende för att stötta paret. Den här gången vill ingen av de andra vara med på tidningens bilder eller nämna sina namn.

– Då får vi också flytta, säger en av männen och får medhåll av de andra.

En kvinna kommer fram och förklarar att de alla stod bakom det som Ibrahim Sajer sade till 24NT och till NT om att maten behövde förändras. Att paret nu flyttar ser hon som en djup orättvisa.

– Det är inte demokrati, svarar Haifa Sajer.

– I Syrien var det problem med yttrandefriheten. Man kunde inte prata öppet om de som styr, men jag trodde inte att det skulle hända oss i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om