"Svårt att bevisa att någon fuskat"

"Jag skulle själv ha blivit förbannad om någon fuskat när jag sökte min utbildning", säger Jan Brynhildsen, programansvarig för läkarprogrammet i Linköping.

Läkarprogrammet i Linköping räknas som ett av spetsprogrammen vid Linköpings universitet.

Läkarprogrammet i Linköping räknas som ett av spetsprogrammen vid Linköpings universitet.

Foto: Ulrik Svedin

Norrköping2018-04-19 19:00

Läkarprogrammet räknas som en av de prestigeutbildningar som många vill gå på. Betygskraven är höga och konkurrensen är stenhård. En del som vill ta sig in på utbildningarna kan tänkas ta genvägar. Som att fuska på högskoleprovet. Redan 2015 kastades nio studenter ut från läkarprogrammet på Karolinska institutet (KI). Detta efter att Universitets- och högskolerådet (UHR) upptäckt fusk på provet när de analyserat det svarsmönster som givits på testet.

Jan Brynhildsen är programansvarig för läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Han har följt de senaste dagarnas rapportering om fusket vid högskoleprovet. Han är upprörd, men inte förvånad.

– Det är alltid förkastligt när människor fuskar. Jag vet att jag hade blivit förbannad om jag hade sett det här när jag sökte min utbildning. Samtidigt vet vi att det här finns. Avstängningarna på Karolinska är ett exempel. Det dyker också upp misstankar hos oss och då anmäler vi det uppåt i hierarkin och det utreds. Vi får också tips ibland. Samtidigt är det väldigt svårt att bevisa att någon fuskat sig till en plats, säger han.

Enligt Jan Brynhildsen har universitetet bra kontrollmekanismer för att hitta den som inte är kvalificerad att studera på läkarprogrammet.

– Genom examinationerna kan vi se vem som inte skulle fungera som läkare. Samtidigt måste jag säga att den som klarar sig igenom examinationerna har ändå klarat utbildningen. Patienterna ska inte känna någon oro att den får möta någon som är olämplig. Problemet är mer av moralisk art. Fuskaren har tagit en plats den inte skulle ha, säger han.

Han är inte helt säker på att högskoleprovet som det är nu är det bästa sättet att mäta kunskap. Samtidigt är han inte helt säker på om det finns sätt att undvika fuskare.

– Studenter som går på vårt program och andra program är väl som människor är mest. De flesta sköter sig. Men en del visar sig vara olämpliga. Det som kommit fram om högskoleprovet gör i varje fall att man kan känna en viss oro. Man kanske kan fråga sig om högskoleprovet som det är i dag ska användas för att mäta kunskap, säger han.

André Hermansson är ordförande i Sveriges läkarförbund Student. Att det finns studenter som fuskat sig till platser på läkarutbildningen är upprörande, tycker han.

– Jag tycker att det finns flera problem med att det finns individer som fuskat sig till en utbildningsplats. För det första tar de en plats från personer som gjort allt för att komma in på utbildningen. Sen finns det även den etiska aspekten. Att vara läkare ställer höga etiska krav, och det är inte säkert att du har det etiska förhållningsätt som bland annat behövs i mötet med patienter om du fuskat dig in på utbildningen, säger han.

André Hermansson har följt hur studenter som fuskat sig till en plats på utbildningen har blivit avstängda, men om det finns personer på utbildningarna i dag som fuskat sig till en plats vill han inte uttala sig om.

– Vi får utgå ifrån att alla som studerar på läkarprogrammet i dag gör det utan att fuska. Det handlar om arbetsmiljö. Det går inte att gå omkring och misstänka alla som fuskare. Samtidigt är det allvarligt varje gång någon avslöjas. Det ställer frågor om rättvisa, säger han.

Vad behöver göras för att komma åt fuskarna?

– Just nu är det upp till Justitiedepartementet. De har fått en skrivelse av Universitets- och Högskolerådet som vill ha svar på om det exempelvis går att använda störsändare vid provtillfällena. Vi skrev nyligen till departementet med frågor om hur det går i denna process, men har ännu inte fått något svar, säger André Hermansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om