Linnea Jägestedt (M) är nytillträdd ordförande för Räddningstjänsten Östra Götalands direktion och den som har det yttersta ansvaret för förbundet. Hon säger att förändringen som nu görs, som bland annat innebär att dykarna endast ska finnas på en station, är nödvändig.
– Det är inte enbart en ekonomisk fråga, utan det är en förändring som hade behövt ske förr eller senare ändå för att vi ska kunna skydda så många människor som möjligt. När olyckorna förändras måste räddningstjänsten förändras, säger hon.
I dag finns tre så kallade särskilda förmågor inom Räddningstjänsten Östra Götaland. Särskilda förmågor innebär att en del personal har specialkunskap inom vissa typer av räddningar. Dessa är i dagsläget räddningsdykning, höghöjdsräddning och räddning vid kemikalieolyckor.
Förbundet har bedömt att riskerna i samhället förändras och att man därför måste förändra organisationen. Färre bedöms behövas inom räddningsdyk, höghöjdräddning och vid kemikalieolyckor. I stället ska personal utbildas för att utföra räddningar i komplexa och kollapsade byggnader. Eftersom man samtidigt måste spara fyra miljoner kronor ska de olika förmågorna förläggas till en station vardera. Det innebär då bland annat att dykare enbart kommer finnas på stationen i Norrköping och inte längre i Linköping.
Enligt den utredning som tagits fram kommer förändringen inte ha någon direkt negativ effekt på människors liv och hälsa, vilket Linnea Jägestedt står fast vid.
– Vi har tittat på hela räddningstjänsten och bedömt var förmågorna behövs mest och kan placeras på bästa sätt. Förbundet har gjort bedömningen att dykarna ska utgå från Norrköping på grund av riskmiljöer och var det är flest drunkningstillbud.
Så om en drukningsolycka inträffar i Linköping måste dykarna åka från Norrköping?
– Ja och nej. I Linköping kommer de fortfarande ha förmågan till snabb ytlivräddning och de kommer också få vattenskotrar. Vi är säkra på att vi fortfarande kommer ha en väldigt god förmåga att rädda den som håller på att drunkna.
Men om det behövs dykare med lufttuber, då måste de åka från Norrköping?
– Ja, räddningsdykarna i Norrköping är för hela organisationen. Tidigare fanns de på två stationer och nu blir det på en, det stämmer väl överens med hur många andra räddningstjänster i Sverige har det.
Dykare vi pratat med menar dock att tidsfördröjningen den nya organisationen innebär kan kosta liv. De ser också stora svårigheter och risker med så kallad ytlivräddning – där personalen ska rädda personer i vatten utan lufttuber. Men Linnea Jägestedt känner sig trygg med den utredning som gjorts.
– Den stärkta förmågan med ytlivräddare i Linköping kommer att kunna göra ett bra jobb. Det kommer inte ha någon stor påverkan på att rädda liv, säger hon.
Men man kan väl ändå tänka sig att en sådan tidsfördröjning har en påverkan?
– Det är klart att det finns en hypotetisk risk, men det bedöms ändå att det är en väldigt liten risk för påverkan med de extra insatser man väger upp med.
Varför ber ni inte kommunerna om mer pengar för att slippa dra ned?
– Vi har sett över hela organisationen för att säkerställa att vi har de förmågor som samhället behöver. Sedan har vi en löpande dialog med medlemskommunerna om hur mycket de själva har i sparkrav och hur mycket de kan satsa. Kommunerna har inte oändligt med pengar heller.
Vad säger du till den här familjen vars son räddades av dykarna? De undrar om inte ett liv är värt mer än de här pengarna man kan spara?
– Ett liv är ju ovärderligt, så självklart. Det är inte så att vi sänker vår kompetens för att spara pengar – tvärtom, vi utökar vår kompetens för kunna möta framtidens utmaningar och rädda fler. Kompetensen räddningsdyk försvinner inte, utan den är förlagd på den plats där det bedömts att den behövs mest. Bedömningen är att det är fullt tillräckligt att ha ett räddningsdyk för att vi ska kunna nå andra typer av olyckor framöver, till exempel vid sådana attentat vi sett i Linköping. Att då ha två räddningsdyk för att inte kunna ha någon annan förmåga, då handlar det om andra liv.
Men måste ni välja mellan det?
– Det handlar om tid och resurser. Vi har den personal vi har, det går inte att trolla fram människor bara för att man öser pengar på en fråga. Vi anpassar oss för framtiden och då handlar det om att få ut så mycket som möjligt av de resurser vi har.