Beskedet: Därför fyller det skumma skummet Strömmen

Vattnet forsar och Motala ström ser stundtals ut som ett skumbad. "Det är helt ofarligt och har ingenting med föroreningar att göra", säger Simon Karlsson, limnolog på Norrköpings kommun.

Skummet är del av en naturlig process, lugnar limnologen Simon Karlsson på Norrköpings kommun. "Det är halvt förmultnat organiskt material som frigörs när det är så här höga flöden", säger han.

Skummet är del av en naturlig process, lugnar limnologen Simon Karlsson på Norrköpings kommun. "Det är halvt förmultnat organiskt material som frigörs när det är så här höga flöden", säger han.

Foto: Elin Holmer/Arkiv

Norrköping2024-03-01 14:00

Det ser onekligen skumt ut i Strömmen just nu och många undrar vad allt lödder beror på. Inte minst med tanke på att dricksvattnet i våra kranar kommer från Glan.

Kommunens limnolog ger dock lugnande besked. Det är en naturlig process som ligger bakom att det bildas så mycket skum i Motala ström just nu. En limnolog är expert på livet i sötvattenmiljöer och de kemiska, fysikaliska, geologiska, hydrologiska, biologiska och ekologiska aspekterna av både grundvatten och det vatten som finns i våra sjöar, dammar, vattendrag och våtmarker.

– Det är halvt förmultnat organiskt material som frigörs när det är så här höga flöden och de många fallen i dammarna i Norrköping, säger Simon Karlsson.

undefined
Motala ström skummar för fullt just nu. Många undrar vad det beror på.
undefined
Motala ström skummar

När vattnet dundrar fram och det organiska materialet rörs upp minskar ytspänningen, luft tränger in i vattnet och bildar bubblor och det skum vi nu kan se i Motala ström. Det som bidrar är också vattentemperaturen.

– På sommaren när du badar kan du känna att vattnet är kallare ju djupare du är men nu är det ungefär samma temperatur vilket också gör att sedimentet där de här halvt nedbrutna materialet ligger lättare rivs upp och blandas med vattnet och luften och då bildas det här skummet.

– Temperaturen är mer jämn så här års. Under sommaren ligger varmvattnet högst upp. Den gränsen separerar bottenvattnet från ytvattnet och då får du inte upp det halv förmultnade organiska materialet på samma sätt, säger Simon Karlsson.

undefined
"Vi märker att vi får in lite mer organiskt material men det kan vi få bort i vattenverket så det är ingenting som stör produktionen", säger Bodil Widell, gruppchef för labb/innovation och utveckling på Nodra som ansvarar för Borgs vattenverk.

På Borgs vattenverk har man koll på läget. Att det är extremt höga flöden och vattennivåer i Motala ström märks även där.

– Det höga flödet och vattennivåerna gör att det dras med mycket från kanterna och vi märker att vi får in lite mer organsikt material men det kan vi få bort i vattenverket så det är ingenting som stör produktionen, säger Bodil Widell, gruppchef för labb/innovation och utveckling på Nodra som ansvarar för Borgs vattenverk.

Att det ibland bildas skum är inget ovanligt, enligt Bodil Widell.

– Det blir skum när vattnet är så här. Det är naturliga tvålämnen, de finns naturligt förekommande och det är ingenting som påverkar vattenkvalitén från vattenverket. Alla kan vara lugna, säger hon.

Påverkar de höga flödena och nivåerna vattenverket på något annat sätt?

– Nej vi kan bara ta in en viss mängd vatten i verket. Däremot har vi två turbiner vi gör el med och de kör vi båda två nu. Det är mer som en bonus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!