Att sälja eller att inte sälja. Det är frågan för den politiska ledningen gällande Louis De Geer Konsert & Kongress. För att se om det finns något intresse bland privata aktörer att köpa Louis De Geer (LDG) har man låtit revisionsfirman KPMG göra en förstudie.
Nu har vi resultatet i vår hand.
– Vi ville gå ut brett för att se vilket skarpare intresse det finns. Vår uppfattning är att det finns ett intresse – både lokalt och regionalt, det är den slutsats vi drar av den här förstudien, säger Göran Lindgren, finansdirektör och vice vd i Norrköping Rådhus AB, kommunens moderbolag.
Dessutom har flera intressenter hört av sig direkt till kommunen.
– Jag har haft olika dialoger och så finns det sådana som kontaktat Göran Lindgren, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M), tillika ordförande i Rådhus AB.
Varför kan ni tänka er att sälja – finns det inte ett symbolvärde i att kommunen äger LDG, som är lite av juvelen i kronan?
– Som borgerlig ordförande i kommunstyrelsen har jag svårt att se att det finns något särskilt utpekat symboliskt värde i att en kommun äger en fastighet som rymmer konsert- och konferenslokaler. Det finns alla möjligheter att genom olika avtal med en eventuell köpare säkerställa att LDG kan fortsätta vara en viktig del av besöksnäringen i Norrköping.
Enligt Sophia Jarl hindras LDG från att utvecklas till fullo i kommunal regi.
– Det finns potential både i fastigheten och verksamheten. Men genom åren har moderbolagets styrelse sagt nej till de här utvecklingsmöjligheterna, även vi moderater. Det har stått mellan att vi behöver pengar till investeringar i välfärdsfastigheter, samtidigt som vi ska utveckla en sån här verksamhet med kommunala skattepengar. Tyvärr har detta lagt sig som en våt filt över verksamheten, tycker jag.
– Det har gjort att vi, i kommunal regi, inte valt göra det som kanske hade gjort att LDG skulle kunna stå sig konkurrensensmässigt med de stora aktörerna i andra delar av Sverige.
Dessutom anser Sophia Jarl att det kommunala bolaget LDG i sin tur konkurrerar med andra företag.
Är det ideologiska eller ekonomiska anledningar till att ni kan tänkas vilja sälja LDG?
– Den största moroten i den här processen är att vi ska göra en väldigt bra affär för Norrköpings medborgare och på sikt kunna bli ledande när det gäller besöksnäring. LDG ska vara en stor del av det. Det är den största orsaken till att det här behöver prövas.
Hur kan Norrköpingsborna gynnas av att det är ett stort nationellt företag som äger LDG i stället för kommunen?
– Det kan bli både lokala företag och andra som visar intresse, både för fastigheten och själva bolaget. Men oavsett entreprenör är syftet att vi ska få mer utväxling av att någon annan driver anläggningen. Det gynnar Norrköpingsborna och lokala företag som hotell, handel och andra.
Den dåvarande politiska ledningen fick mycket kritik när de på 1990-talet beslutade sig för att sälja Norrköpings Miljö- och energi till en privat aktör. Riskerar inte det här att bli något liknande?
– Då lades pengarna från försäljningen in i driften och det får absolut inte göras i det här fallet. Jag är däremot inte främmande för att de investeras i en samhällsnyttig fastighet eller liknande. Det ska göras något som verkligen blir till nytta för Norrköpingsborna i sin helhet.
Vad händer om ni inte hittar någon köpare?
– Om vi nu prövar det på marknaden och kommer fram till att det är ingen som riktigt vill driva det här konceptet blir det upp till moderbolaget att tillsammans med LDG utveckla verksamheten. Då måste vi göra det i kommunal regi, för vi vill verkligen att LDG ska vara hjärtat i vår besöksnäring.
– Det här blir lite press på förtroendevalda politiker. Kommer vi fram till att det inte finns något intresse för den här affären måste vi själva ta oss an det här.
Enligt Göran Lindgren utgörs paketet av en fastighet och tre byggnader; LDG, Flygeln och Värmekyrkan. Dessutom äger fastighetsbolaget Lundbergs en konferensvåning där det finns ett hyreskontrakt gällande fram till den 31 december 2024.
Kan ni tänka er att stycka upp de olika delarna?
– Vi pekar inte på att det ska vara på ett visst sätt, förutom att man ska driva en konsert- och kongressanläggning. Det är det viktigaste, att man ska utveckla det som redan finns, säger Sophia Jarl.
Finns det ingen risk för att en privat aktör gör stora förändringar i området, i hjärtat av Industrilandskapet?
– En försäljning omfattar inte utomhusmiljön. Ingen behöver vara orolig för vattenfallen och industrimiljön runt LDG. Det är kommunens allmänna platsmark. I övrigt är det mycket vi kan säkra upp med bra och långa avtal.
Sedan 2008 finns det ett samarbetsavtal mellan kommunstyrelsen, LDG och Norrköpings symfoniorkester (SON).
– Det här samarbetsavtalet är inte längre aktuellt. Det måste uppdateras, oavsett om det blir en försäljning eller inte, säger Göran Lindgren.
Norrköpingsbor som uppskattar Louis De Geer och SON – bör de vara oroliga?
– Det är väldigt många Norrköpingsbor som är nöjda med LDG:s verksamhet. Men både till LDG och SON finns det subventioner. Vi tillför olika typer av driftbidrag. Och det handlar om skattepengar.
Bör det finnas en oro hos SON?
– Jag tror att det finns en oro, det ska man inte hymla med. Det finns ju olika scenarion. Det är därför vi velat göra det här ganska snabbt. För att vi vill veta vad finns det för möjligheter och hur ska vi kunna komma vidare, antingen utveckla det själva eller att någon annan gör det. En oro för förändringar finns alltid hos människor. Det är ju så det är.
– Jag hoppas att SON ser en sådan här affär som en möjlighet. Att hela scenbolaget kan bli mer självfinansierande tillsammans med en privat aktör. Ibland går jag också på symfoniorkestern, tittar man ut över publikhavet har SON en utmaning i att få fler målgrupper att gå till deras konserter, att det blir en yngre publik. Vi hoppas att vi kan bidra till deras utveckling också genom den här affären.
Er samarbetspartner Christopher Jarnvall (SD) har förklarat att SON är helig. Hur ser du på det?
– Ja, vi vet att Christopher gillar SON. Vi har sagt att det är två saker som är viktiga att värna; personalen och SON.
KPMG:s förstudie presenterades i samband med att Norrköpings Rådhus AB, kommunens moderbolag, hade sammanträde den 24 maj.
– Från majoritetens sida känner vi att vi har fått en helhetsbild och att det klargör hur de här olika avtalen mellan SON och kommunen. Hyresreduktionen finns inte avtalad, det handlar om en gammal hävd att Norrköping ska betala. Förutom vår andel i scenkonstbolaget betalar vi också 15 miljoner för SON som inte de andra ägarna gör. Så Norrköpingsborna tar ett väldigt stort ansvar för SON via skattesedeln. Så det är ju bra att alla de här avtalen blev synliga, så att man kan resonera utifrån det.
Vad blir nästa steg?
– Nästa steg blir nu att testa det här transparent ute på marknaden. Vi vet att det finns intressenter, kan det finnas fler? Vad är det för typ av intresse som finns? Sedan får vi se utifrån det hur vi går vidare, säger Sophia Jarl.
För oppositionsrådet Olle Vikmång (S), vice ordförande i Rådhus AB, ändrar inte förstudien någonting.
– Jag är fortfarande övertygad om att vi inte bör gå vidare med en försäljning. För oss socialdemokrater är det viktigt att vi har en konsert- och kongressanläggning som inte bara ser till de kommersiella syftena, säger Olle Vikmång.
Han pekar på en av slutsatserna i förstudien, den om att det ur ekonomisk synvinkel är bättre att prioritera stora evenemang och konferenser då de ger störst intäkter.
– Louis de Geer finns till för Norrköpingsborna. Därför vill vi att det fortsatt ska arrangeras konserter, inte bara konferenser i LDG. Vi vill ha ett brett utbud av evenemang, inte bara stora som drar många besökare.
Hur ställer du dig inför att sälja själva fastigheten?
– Det vore det värsta av allt. Att sälja ut hjärtat i Industrilandskapet skulle vara förödande. Det blir lite känslosamt, det handlar inte bara om kommunen utan något som är Norrköpingsbornas vardagsrum, något vi alla är stolta över. Har man väl sålt, så går det aldrig att ta tillbaka.
Går det inte att reglera villkor i försäljningsavtal?
– Det går att reglera mycket i avtal, men det är aldrig så säkert som att äga det själv.
Olle Vikmång är också irriterad över hur majoriteten har skött ärendet.
– Vi kom till styrelsemötet i tron om att de skulle presentera den här förstudien, i stället fick vi höra att "nu när rapporten är klar ska vi gå vidare och ta fram ett marknadsföringspaket inför en försäljning". Det här är inte alls bra
Han och de övriga i oppositionen kommer nu skicka in en skrivelse till bolaget om tillvägagångssättet.
– Som styrelseledamot har man ett personligt ansvar för allt går korrekt till. Vi vill nu få ett klargörande att beslutet att gå vidare med försäljningsprocessen faktiskt har fattats på ett korrekt sätt.
Olle Vikmång får stöd av Christian Widlund (C), styrelsesuppleant i Rådhus AB.
– Det var en mycket märklig hantering av ärendet där det helt oannonserat och oförberett togs beslut om att fortsätta vägen framåt. Det råder egentligen fortfarande osäkerhet kring vad det var för beslut som togs, säger Widlund.
Ledamöterna från S och C föreslog att ett eventuellt beslut i ärendet borde förberedas inför styrelsens sammanträde den 14 juni. Detta förslag röstades ned av en majoritet i styrelsen.