Videon är inte längre tillgänglig
Klockan 06.00 på tisdagsmorgonen tog Byggnads ut runt 2 000 medlemmar i strejk på ungefär 60 arbetsplatser runt om i Sverige. Två finns i Norrköping. En är Peabs arbetsplats på Folkborgsvägen. En annan är Skanskas arbetsplats vid Kvarteret Kvarnbacken i Norrköping som ligger vid Kvarngatan/S:t Persgatan. Här står Kristoffer Blixt och Niclas Dansson strejkvakter.
– Vi är sju stycken som strejkar här. Vi står strejkvakt halvdagar två och två efter ett schema, säger Niclas Dansson som jobbar som betongarbetare.
Niclas Dansson och Kristoffer Blixt var beredda på att det skulle bli strejk. De tycker att det är viktigt att förbundet tar strid för bland annat löneformerna. Ackordet ger inflytande på arbetsplatserna.
– Men det är också viktigt med ordning på arbetsplatserna. Det ska gå att veta vem som är underentreprenör, säger Kristoffer Blixt som är snickare.
Strejken handlar enligt Byggnads om framför allt tre saker. Dels om att utveckla huvudentreprenörsansvaret. Enligt Byggnads ett sätt att komma åt illojal konkurrens. Dels om att öppna upp byggbranschen för kvinnor, nyanlända och lärlingar. Och slutligen också om att behålla ackordet. Ett sätt att fortsätta att ha inflytande på arbetsplatser.
– Trafikverkets upphandlingar för byggen av stängsel efter järnvägsspåren är ett väldigt bra exempel på att det behövs bättre ordning på arbetsplatserna. Det är så många underentreprenörer att man inte vet vem som utför arbetet. Och arbetet utförs för låga löner med orimliga arbetstider, säger Magnus Cato, ordförande i Byggnads Öst.
Ingen vill gissa hur långvarig strejken blir. Den kan ta slut snabbt eller pågå länge är svaren vi får.
– Vi är taggade. Det kändes verkligen att strejken var var nödvändig den här gången, säger Niclas Dansson.
– Vi tycker båda att det är jobbigt med ovissheten. Men samtidigt har förhandlingarna varit långa och man har inte kommit någonstans, säger Kristoffer Blixt.
– Vi är beredda att sätta oss ned och förhandla. Det var och är vi den här gången också. Det är osäkert vad som händer nu. Kanske tar det ett par dagar och så sätter vi oss ned igen. Men det vet jag inte, säger Magnus Cato, som också sitter med i förhandlingsdelegationen.
Arbetsgivarna säger att det är 9 000 byggnadsarbetare som påverkas av varslet. Ni säger 2 000. Varför den stora skillnaden?
– Siffrorna får stå för arbetsgivaren. Visst påverkas andra byggnadsarbetare av vår strejk. Men att det skulle vara 9 000 tror jag inte på, säger Magnus Cato.
Om inte parterna kommer överens så utökas strejken. Nästa varsel är lagt till nästa tisdag. Ytterligare ett varsel är lagt till veckan därpå.