Det är det ansedda analys- och undersökningsföretaget Novus som ligger bakom den stora kommunala opinionsundersökningen om synen på vindkraft i allmänhet och den havsbaserade vindkraftparken Långgrund i havet utanför Arkösund i synnerhet.
De har gjort den på uppdrag av Svea Vind Offshore som är företaget bakom planerna på Långgrund.
– Det är en region där det redan idag råder kapacitetsbrist. Inom några år kan man mycket väl stå inför en situation med akut elbrist. Det är en otroligt viktig fråga. Därför är det också viktigt att få veta vad invånarna tycker kring havsbaserad vindkraft och vårt projekt.
– Det är ofta så att det bara är de som är högljudda kritiker som hörs. Då är det olyckligt om politikerna fattar beslut baserat på det när det är de som är positiva som är i en väldigt tydlig majoritet, säger Per Edström, teknisk chef och projektledare på Svea Vind Offshore.
Undersökningen bygger på 1500 intervjuer med boende i de fem kommuner som berörs av Långgrund (Norrköping, Söderköping, Trosa, Oxelösund och Nyköping). Intervjuerna har gjorts med 300 personer per kommun mellan 18-84 år. Utfallet på totalen skiljer sig mycket marginellt mellan delresultaten för respektive kommun.
– Vi har vänt oss till Novus för att de är väldigt duktiga. De har fått fria händer att utforma den här undersökningen så att den ska vara statistiskt säkerställt. Något de också bekräftat att den är. Det känner jag mig väldigt trygg i, säger Per Edström.
Just i Norrköpings kommun har debatten varit väldigt polariserad och het. Här har det politiska styret Borgerlig samverkan (M, KD L med stöd av SD) redan gjort klart att de tänker använda det kommunala vetot och säga nej till etableringen av Långgrund. Kommunalrådet Reidar Svedahl har också förklarat att en fortsatt planering är ett slöseri med skattepengar. Om Mark- och miljödomstolen ska ta upp etableringen och kalla till förhandling krävs en aktiv tillstyrkan av prövningen från de inblandade kommunerna.
– Det är viktigt att förstå den skillnaden. Kommunerna tar inte ställning till om vindkraften ska få byggas eller inte utan man ska först ta ställning till om man tycker att Sveriges domstolsväsende och de experter som sitter där ska få pröva om den här vindkraftparken kan ges grönt ljus, säger Per Edström.
Kanske kan resultatet av undersökningen ses som besvärande för Borgerlig samverkan. Här säger nämligen 74 procent av de tillfrågade Norrköpingsborna att kommunen bör låta Mark- och miljödomstolen undersöka planerna på Långgrund (75 procent i samtliga kommuner). Bara 16 procent tycker att kommunen ska använda sitt veto för att stoppa tillståndsprövningen. Sju av tio (70 procent) säger sig ha en positiv inställning till vindkraft. 20 procent har ganska negativ eller mycket negativ inställning.
När det gäller vilket som är det bästa alternativet för att öka elproduktionen i Norrköpings kommun svarar 50 procent av de tillfrågade att utöka den havsbaserade vindkraften är det bästa alternativet och 33 procent att utöka den landbaserade vindkraften. 36 procent tycker att det bästa sättet är att utöka kärnkraften. Här finns också en tydlig skillnad mellan män och kvinnor. 49 procent av männen tycker att det bästa alternativet är att utöka kärnkraften. 62 procent av kvinnorna är för utökad havsbaserad vindkraft.
Undersökningen innehåller också frågor om bland annat oro för klimatförändringar och elpriser.
Kommunalrådet Reidar Svedahl vill inte kommentera opinionsundersökningen då han inte sett den och inte vet detaljerna i hur den gått till.
– Jag kan ställa frågor till folk där 99 procent vill ha kärnkraft om frågorna ställs på rätt sätt.
– Jag var tydligt i valrörelsen om att vi sa nej till vindkraft. Det gjorde att vi fick ett mandat av väljarna. Det upphävs inte av en undersökning av Novus som ett vindkraftsbolag har beställt. Så fungerar inte svensk demokrati. Vi styrs inte av opinionsundersökningar.
Någon ändring i inställningen till en etablering av Långgrund är dock inte att vänta från Norrköpings kommun, enligt Reidar Svedahl.
– Redan i vårt politiska dokument har vi slagit fast att vindkraftsindustrier vill vi inte ha i Norrköping. Det har vi också meddelat bolaget. Vi kommer till hösten ta ett beslut i fullmäktige som tydliggör ett kommunalt veto även mot detta.