Klockan var strax innan midnatt när ett larm kom in om att rök syntes över skogen utanför Åby. Branden härjade i skogen bakom ett hotell som ligger vid Stenkullen och en stor insats inleddes från räddningstjänstens sida.
Inledningsvis var det ett 20-tal brandmän från Norrköping och Krokek som arbetade med att släcka elden. Under natten var personal från fyra brandstationer - Centrum, Kvillinge, Krokek och Skärblacka - inblandade i arbetet med att släcka elden. Vid 04 på söndagsmorgonen hade brandstyrkorna fått viss kontroll över situationen.
- Vi är ganska trötta nu men har kunnat skicka hem några mannar för att vila eftersom området är inringat, sade Mikael Kalered, inre befäl hos räddningstjänsten.
Det var då ungefär 10 000 kvadratmeter, eller en hektar skog, som brinner.
- Det är väldigt mycket. Vi spekulerar i att det kan vara ett blixtnedslag som har orsakat branden. När det kommer torråska så kan det gå väldigt fort, sade Mikael Kalered.
Polisen hjälpte under natten till med att kontrollera om byggnader och bostäder i närheten var hotade. Inga bostäder ska ha behövt utrymmas, men boende i närområdet fick påknackningar under natten för att vara beredda om situationen skulle förändras.
- Vi har haft väldigt mycket tur med vinden. Om det hade blåst hade läget kunnat bli mycket allvarligare. Nu tycker jag att vi har rätt bra koll på läget, sade Mikael Kalered.
Markägaren Holmen hade under natten också folk på plats som hjälpte till med att röja undan och eftersläcka.
- De är mycket erfarna med skogsarbetet och en stor hjälp för oss. Vi räknar med att vara kvar en bit in på söndagen, sade Mikael Kalered.
Vid 06 på söndagsmorgonen hade räddningstjänsten kunnat dra ned ytterligare på personal och vid 09-tiden började de att packa ihop sin utrustning för att åka tillbaka till stationerna.
Vår reporter Hanna Petersson förklarade att ansvaret för marken lämnats över till markägaren, som kommer att fortsätta att sköta eftersläckningen.
Markägarens personal kommer att vara kvar minst ytterligare två dygn och ha efterbevakning. Räddningstjänsten ska lämna slangar och viss utrustning till dem utifall de skulle behöva den, enligt Stefan Hagdahl, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.
Hanna Petersson förklarar att området där det brunnit är fyllt av sten och klippor. Det är svårt att tasig fram i terrängen.
Mikael Kalered håller med om den beskrivningen.
- Det är en riktig trollskog det handlar om, väldigt fin natur men det kommer att växa upp igen och gynna djurlivet, sade Mikael Kalered.
Under lördagskvällen och natten mot söndagen föll regn över Östergötland. Det hjälpte inte räddningstjänsten. Och det hjälpte inte särskilt mycket överhuvudtaget vad gäller de torra markerna i Östergötland.
- Regnet i natt har inte påverkat någonting. Det regnade lokalt och alldeles för kort. Det är fortfarande väldigt torrt, varmt i luften och marken suger åt sig regnet. Ingen ska tro att faran är över. Det måste regna mycket mer i flera timmar för att situationen ska förändras, säger Stefan Hagdahl.