– Nu inleds viltolycksåret. Vid kalvavstötningen ökar rörelsen bland djuren, säger föreningens verksamhetsledare Niclas Dahl. Perioden Januari-mars 2015 anmäldes 9 529 viltolyckor i landet, vilket var en rekordhög siffra – men i år har ännu fler viltolyckor skett den perioden: 11 225 stycken.
Överlägset flest viltolyckor drabbar rådjur. Enligt Nationella viltolycksrådets statistik har 10 151 rådjur varit involverade i viltolyckor i hela landet från 1 januari till 25 april, varav 463 i Östergötland. Antalet älgar som har förekommit i viltolyckor samma period är 1 363 i landet och 29 i länet.
– En mild vinter är det god tillgång på föda och även svaga djur klarar sig, säger Niclas Dahl. Han tror också att bilisterna kan trampa lite extra hårt på gaspedalen i det milda vädret.
Trafikverket ansvarar för att sätta upp och underhålla viltstängsel och grindar, som hindrar djuren att ta sig ut på vägarna. Men alla marker kan inte stängslas in:
– Om djuren blir för instängda blir det inavel och sjukdomar.
Älgskadeståndsföreningen bildades 1973 och har sitt säte i Åseda i Småland.
Som medlem i föreningen får man ekonomisk ersättning vid viltolyckor.
– Det fanns en statlig älgskadefond som lades ned för att att finansiera forskning. Då bildade två handelsresande föreningen. Båda hade drabbats av viltolyckor, och en av dem hade nästan fått sätta livet till, berättar Niclas Dahl.
Föreningens huvudsakliga uppgift är att informera om viltolyckor.