Svedahl (L) är förtegen om etableringen men har skrivit om den i sina egna sociala medier.
– Inom kort kommer det bli officiellt. Om ungefär en månad, säger han.
Enligt Reidar Svedahl handlar det dock om en, för svenska mått, stor anläggning som skulle kunna ta hand om uppåt 20 procent av den överskottsel som elsystemet inte kan hantera i stunden.
– Det är en uppskattning och den siffran varierar hela tiden, men det är en ganska stor grej.
Det ska handla om ett 20-tal containerliknande lådor på 6 gånger 2,5 meter med batterirack som kan lagra elen. Var i kommunen de ska placeras vill inte Reidar Svedahl avslöja i dagsläget men de kommer att finnas i anslutning till en befintlig byggnad.
– Det är inga grannar som kommer att bli störda, säger han.
Det är många bolag och energiaktörer som det senaste året aviserat att de ska satsa på batterilagring av el. En anledning är att den snabba expansionen av väderberoende kraft som sol och vind ökar behovet av en stabiliserande reservkraft som till exempel batterier. Enligt Tidningen Energi är just stödtjänstmarknaden den främsta intäkten för de flesta. Batterilagring kan också vara effektivt när det gäller att kapa effekttoppar.
Elsystemet fungerar, något förenklat, så att mängden el i systemet måste vara lika mycket som den som används just i stunden. Produceras det för lite måste reservkraft användas eller el importeras och produceras det för mycket kan det exempelvis exporteras eller lagras.
Även om Reidar Svedahl är positiv till batterietableringen är han kluven till att den behövs.
– Just nu är det här jättebra. Så länge vi har ett elsystem i obalans måste vi göra så här eftersom det kommit en del väderberoende el som gör systemet sårbart.
Men är det inte bra att möjligheterna att lagra el från sol och vind ökar?
– Det handlar inte främst om att lagra elen utan om att rädda elsystemet.
Men visst handlar det väl om att lagra el ändå?
– Det här är bra att ha just nu men det är bättre att bygga system där man inte behöver betala tiotals miljarder för att ta hand om el som skadar elsystemet. Det är en jättebra etablering men låt oss också vara långsiktigt kloka.
– Det är ingen tvekan vad jag står för. Jag vill ju ha SMR-reaktorer i Norrköping. De förhandlingarna går också framåt. Det är kul att det händer mycket på energifronten i Norrköping, säger Reidar Svedahl.