Inför Sverigedemokraternas information på skolan skapade elever ett upprop på Facebook där 120 personer skrev att de ville medverka i en demonstration mot partiet. Samma morgon som mötet skulle hållas satte elever upp lappar i skolan där budskapet var jämlikhet och mångfald.
– Vi hade gjort lappar för att visa var vi står men de revs ner, säger eleven Yvanna Palomino. Vi fick varken protestera med hjälp av lapparna eller vår tysta demonstration i aulan och det känns hemskt.
Stoppa rasisterna, vänd ryggen till och ockupera aulan var uppmaningar som spreds på flygblad i skolan och i gymnasiets trapphall fanns ett kärleksbudskap på en av gymnasiets statyer.
Mötet började lugnt i aulan men tonläget blev snabbt högre och elever beskriver hur skolledningen tillkallade uniformerad polis för att ta hand om situationen.
– Rektorn tyckte att vi uppmanade till uppror och tog tag i mig och sa att jag skulle gå därifrån, säger eleven Olof Rosberg. Han förklarade att jag kunde bli hemkörd i polisbil om jag inte lämnade aulan eller höll tyst.
Olof Rosberg och flera andra vände talaren ryggen och burop hördes när Sverigedemokraten skulle besvara elevernas frågor.
– Lärarna ville att vi skulle sitta ner men det är ju rent hyckleri att agera på det här sättet, säger eleven Saga Janse Ferko. Jag är riktigt arg. Det är fel att använda polis mot elever som står upp för mångfald.
Saga Janse Ferko är ordförande för Ung Vänster i Norrköping och kandiderar till kommunfullmäktige/landsting/riksdag, men hon understryker att hon endast agerat i egenskap av gymnasieelev i protesten.
Efter mötet i aulan var det mycket upprörda känslor bland eleverna som träffades i mindre grupper för att prata om det som hänt.
– Det är helt sjukt att polisen kom hit, säger eleven Linnea Björling som var med och arrangerade Facebookgruppens protest inför mötet. Just nu känner jag mig nästan mer besviken på skolledningen än på SD, säger hon.
Sveriges elevkårer har reagerat på händelsen i Norrköping och menar att det är bra att elever har ett politiskt engagemang och att både tryckfrihets- och yttrandefrihetslagstiftning ger dem stora möjligheter att uttrycka åsikter.
– Om skolan har tagit bort affischer på skolan och sagt nej till flygblad tycker jag att skolledningen tyvärr har gått för långt, säger Mattias Hallberg, ordförande i Sveriges elevkårer. En tyst protest är också okej och det finns inget som säger att gymnasieeleverna behöver behandla alla partier lika.