Statligt verk till Östergötland?

Norrköping kan få ett nytt statligt verk.

Norrköping2014-11-09 19:00

Det är Statens servicecenter som kommer att växa kraftigt de kommande åren och behöver etablera sig på ytterligare en ort.

– Norrköping är väldigt intressant för oss, säger Statens servicecenters generaldirektör Thomas Pålsson.

Verket sköter statliga myndigheters löne- och ekonomiadministrationer. Det bildades för två år sedan och sköter i dag ekonomiadministrationen för ungefär en fjärdedel av statligt anställda.

Hittills har det varit frivilligt för myndigheterna att lämna över löne- och ekonomifunktionerna till Statens servicecenter. Dess uppgift är att effektivisera och minska kostnaderna och den nya regeringen har i sin budgetproposition slagit fast att alla myndigheter skall anslutas. Senast 2019 skall Statens servicecenter ha tagit över samtligas ekonomi och lönefunktioner.

Det betyder att servicecentret behöver växa kraftigt framöver. I dag har Statens Servicecenter 60 anställda i Stockholm, och 100 i vardera Gävle och Östersund.

– Men för att klara den kraftigt utökade verksamheten framöver, behöver vi antagligen etablera oss på ännu en ort, säger Thomas Pålsson.

– Norrköping är väldigt intressant för oss därför att det redan i dag är ett så starkt kluster för statlig verksamhet med alla verk som ligger där.

Thomas Pålsson anser inte att Stockholm lämpar sig för en utökad verksamhet från verkets sida.

– Där är marknaden överhettad för lönehandläggare och ekonomiskt administrativ personal. Gävle och Östersund passar oss mycket bättre på samma sätt som Norrköping skulle kunna göra, säger Thomas Pålsson. Det grundläggande för vår nya etablering är dessutom att det finns ett starkt kluster av statlig verksamhet och att det är nära till universitet. De är viktigt för oss ur utbildningssynpunkt.

Näringslivet har redan genomfört centraliserade funktioner för löne och ekonomiadministration. I övriga nordiska länder, England, Holland, USA och Kanada har staten sedan länge gemensamma ekonomiadministrationer. I Finland har den motsvarande verksamheten för statens ekonomifunktioner funnits i 10 år och har 800 anställda.

– Jag har haft inledande kontakter med både Norrköpings kommun, landshövdingen och flera av de statliga verken i Norrköping, säger Thomas Pålsson. Nu räknar jag med att vi kommer att inleda djupare samtal kring framtida samarbeten och kring den för oss viktiga etableringsfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om