Pengarna kommer att fördelas till landstingen utifrån befolkningsantal, enligt Dagens Medicin.
De berörda cancerformerna är akut myeloisk leukemi, huvud- och halscancer, matstrupe- och magsäckscancer, prostatacancer samt cancer i urinblåsa och urinvägar. Vården för dessa cancerpatienter ser olika ut, men nu finns fastställda vårdtider som ska gälla. Vid akut myeloisk leukemi ska exempelvis behandling erbjudas inom sex dagar.
För landstingen gäller det nu att se över vårdkedjan inom cancervården för att upptäcka flaskhalsar och hur man ska klara de nya kraven. Pengarna ska fungera som stimulansbidrag och kan användas till att kapa köer eller stärka vissa kliniker.
Landstingen/regionerna ska även göra handlingsplaner tillsammans med regionala cancercentra. I Dagens Medicin berättar Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare på SKL och ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan, vad handlingsplanerna kan innehålla.
– Här är viktiga frågor hur man ska göra för att se till att det finns obokade tider, hur man ska säkra koordinatorfunktionen som är mycket viktig och även hur man ska arbeta för att sprida kunskap om det nya arbetssättet till alla, från primärvård till sjukhusen.
Redan den 15 mars ska handlingsplanerna vara klara.