Stångåstaden plockas på 55 miljoner

Inget sparande på kommunal verksamhet – istället satsas mer pengar på många områden. Pengarna hämtas delvis från Stångåstadens kassakista.

Foto: Peter Jigerström

Norrköping2015-10-14 18:00

Under onsdagen presenterade "Koalition för Linköping" kommunens budget. Utgifterna i nämnderna ökas sammanlagt med 122 miljoner kronor år 2016 och 239 miljoner kronor år 2017.

Totalt omsätter de kommunala verksamheterna cirka 7,5 miljarder kronor per år. Visserligen slipper skolor och äldreomsorg och alla andra kommunala verksamheter att spara, men i sammanhanget rör det sig alltså om relativt små förändringar.

Större delen av de nya utgifterna täcks av att kommunen får ökade intäkter, delvis från statsbidrag, delvis från att kommunen är välmående med ett växande antal skattebetalare.

Men utöver detta tvingas alltså det kommunägda bolaget Stångåstaden bidra med ovanligt mycket. 55 miljoner kronor av deras vinst kommer att betalas ut och användas av de kommunala nämnderna. Stångåstaden ger en stabil vinst varje år på mellan 150 och 200 miljoner så det är inte hela vinsten som plockas ut.

– Det här är inget ovanligt, det finns flera kommuner som tar ut pengar ur bostadsbolagen. Men vi får inte göra vad som helst med pengarna, de ska gå till bostadspolitiska åtgärder. Och det kommer inte att påverka hyran, säger Kristina Edlund.

Ny familjecentral

Men Stångåstadens hyresgäster kommer ju att se detta som att de betalat för mycket hyra?

– Den diskussionen får man ta med Stångåstaden, säger hon.

Bland satsningarna som Edlund, Hillerbrand och Andersson presenterar, märks en ny familjecentral där familjer med problem ska kunna få hjälp. Pengar ska också satsas på vräkningsförebyggande åtgärder. Antalet hyresgäster som vräks har ökat och för att vända den trenden läggs pengar på att ge dessa människor hjälp. Ofta handlar det om psykisk ohälsa eller missbruksproblem.

För att få fler bostäder fördelas pengar så att fler planläggare kan anställas.

– Fram till 2018 ska vi ha 1000 bostäder på plats varje år och vi ska dessutom ha ytterligare 1300 bostäder i detaljplaner, slår Nils Hillerbrand fast.

1000 bostäder om året räcker dock inte för att bygga bort bristen. Det behövs ungefär 700 bostäder varje år enbart för att klara befolkningsökningen.

Det ska också byggas fler förskolor och pengar anslås för att anställa fler lärare i förskoleklass och på lågstadiet.

För de äldre ungdomarna avsätter "Koalition för Linköping" en miljon kronor som ska användas för att ge ungdomar sommarjobb.

Satsning på SFI

Även SFI, Svenska för invandrare, åtnjuter en satsning. Syftet är att de ska få arbete snabbare och idén är att SFI ska kompletteras med praktik på en arbetsplats.

– Vi måste minska tiden från att man är nyanländ till att man är nyanställd som Daniel Andersson formulerar det.

I äldreomsorgen ska fler anställas och de anställda ska få rätt till att arbeta heltid.

Gymnasieskolan ska också förändras. Just nu finns introduktionsprogram endast på Anders Ljungstedts gymnasium och Birgittaskolan. I framtiden vill "Koalition för Linköping" att dessa elever fördelas på fler skolor.

När alla dessa både stora och små satsningar är presenterade så kostar kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund på sig att vara berömmande mot den tidigare Alliansen som styrde Linköping fram till förra årsskiftet.

– Tack vare – får jag väl ändå säga – kloka politiker som suttit före Nils och mig och Daniel så kan vi konstatera att vi är en av få kommuner som har gjort ordentliga avsättningar för framtida pensioner. Linköping är en väldigt välmående kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!